HAPPY ANNIVERSARY MY DEAR

Assalamualaikum 💖💖💖



Setiap tahun pada tanggal 24 Mac adalah salah satu tarikh penting dalam hidup cheq. Tarikh itulah permulaan hidup cheq sebagai seorang isteri.

Tahun ni, cheq dan husband menyambut ulangtahun perkahwinan kami yang ke-10. Alhamdulillah, kami masih berkekalan bahagia bersama anak-anak tercinta, Dinah, Diyanah dan Damia. 

Dinah, Diyanah dan Damia

Husband cheq ni muka ja nampak ganaih, tapi dalam hati ada taman.

Tahun ni tak dapat nak sambut sekali. Takdak nak tiup lilin, nak potong kek, nak tukar-tukar hadiah sebabnya cheq berada di kampung. Husband cheq pulak duk kat Kelantan, bertugas.

Harapan cheq semoga perkahwinan kami kekal bahagia selama-lamanya. Amin.... Happy anniversary my dear.


UYUL ROSLI 1ST GIVEAWAY

Assalamualaikum 💞💞💞

Jom kita ramai-ramai memeriahkan giveaway ni. Support sesama blogger.

Klik banner untuk join

Tarikh tamat : 24 Mac 2017 (11.59 pm)

LEBIH SETENGAH TAHUN BERSEMBUNYI

Assalamualaikum 💕💕💕


Ni nak cerita pasal salah satu alatan elektronik milik anak-anak cheq. Cheq beli MP4 ni untuk hadiah birthday Damia yang ketiga tahun lepas. Rasanya baru ja guna 3 - 4 bulan, tup-tup hilang.

Dah merata cheq cari. Sampaikan ke taska Damia pun cheq tanyakan pada pengasuhnya, kut-kut Damia tertinggal. Sebabnya sebelum ni ada la 2, 3 kali cheq dapat tangkap Damia cuba seludupkan MP4 ni ke dalam beg taska dia. Katanya nak tunjuk kat kawan.

Awal-awal hilang dulu ada jugak Damia mencari-cari. Pakat tuduh-menuduh depa adik-beradik yang bagi hilang. Bila dah lama tu, depa pun dah lupa.

Semalam masa cheq duk tarik-tarik bantal atas almari tu, kedegung.... bunyi benda jatuh. Rupa-rupanya benda ni la yang cheq duk cari selama ni. Ntah sapa yang sembunyikan kat situ.




Kalau dah rezeki, tak kemana kan? Lebih setengah tahun jugak dia bersembunyi kat situ. Cheq beli untuk birthday Damia tahun lepas, bulan depan dah masuk birthday Damia ke-4. Kiranya ni hadiah untuk tahun ni la Damia ekkk..hehehe


MENU PETANG JAGUNG MANIS

Assalamualaikum 💕💕💕

Cuti sekolah dah bermula. Yahooo...walaupun anak-anak yang cuti sekolah, cheq yang terlebih syok. Boleh rehat sat daripada duk kelam-kabut pagi-pagi.

Bila dah duk kat rumah ja, perut anak-anak sentiasa lapar. Petang ni cheq buatkan jagung manis untuk depa. Cepat dan senang. 

Bahan-bahannya : 
Jagung yang dah dikukus
Mentega
Susu krim
Sedikit garam

Cara-caranya :
Senang saja. Gaulkan semua sekali dalam mangkuk. Sebelum hidang, rasa dulu. Kalau dah cukup manis, cukup lemaknya, maka menjadilah jagung manis tu.




Kalau kat pasar malam, satu gelas polisterin kecil tu harganya dah RM1.50 - RM2.00. Bila dan buat sendiri boleh makan puas-puas.




Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah

Assalamualaikum 💕💕💕

klik banner untuk join

Blog cheq ni boleh dikategorikan sebagai caca-marba. 
Macam-macam cerita ada
Selalunya cheq cerita pasal keluarga cheq, cerita pasal yang berlaku di sekitar cheq, tentang kerja cheq. Dan kat blog ini jugak la cheq luahkan perasaan cheq.

TAMAT SEGMEN PADA 31st March 2017Waktu 11.00 malam

HANYA TERBUKA KEPADA BLOGGER WANITA SAHAJA

SEDAP GILA BAQ HANG : AYAQ MANGGA BY BONDA

Assalamualaikum 💕💕💕

Salam Jumaat semua. Harini cuaca panas, nak keluar rumah pun malas dalam cuaca panas ni. Dalam cuaca panas ni kalau dapat minum minuman berais, betapa nikmatnya terasa.

Sebenarnya cheq nak cerita pasal minuman yang cheq dah mula ketagih ni. Ayaq ni kalau dapat minum time hangat lit-lit ni memang begitu menyegarkan. Ayaq Mangga by Bonda  diberi nama. Tanpa sebarang bahan pengawet, tanpa gula, tanpa pewarna dan rasa buah yang asli melikat gitu.


Sebotol 500 liter dengan harga RM8.00. Berbaloi harga tu dengan kepuasan rasa air buah ni. Pasti tak menyesal dan nak lagi, nak lagi, nak lagi.

Cheq baru ja menghabiskan 2 botol air ni, tu pun berebut dengan anak-anak. Budak-budak pun suka ayaq ni.





Bagi orang-orang yang duduk sekitar Kota Bharu dan Pengkalan Chepa yang dah mula kecur air liuq tu, bolehlah hubungi facebook stokis Kota Bharu untuk tempahan.


Agen ni (anak bush cheq) boleh jugak buat COD dan kadang-kadang dia akan buka gerai. Tapi dia buka gerai bukannya setempat, jadi kena alert selalu sebabnya cepat sangat habis ayaq ni. Takut kempunan takdan nak rasa.

Memang sedap gila baq hang!!!

Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

Assalamualaikum 



Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.


Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna.  Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

BILA MOOD KERJA KE LAUT


Assalamualaikum 💕💕💕

Harini dah masuk hari ketiga dah cheq bekerja untuk minggu ni. Tapi mood nak buat kerja langsung takdak lagi. Padahal, kerja memang melambak-lambak. Banyak sangat godaan dan hasutannya.





"Macamana nak buat kerja kalau bilik ofis pun semak macam sarang tikus ja." 

Alasan ja tu, bilik dah kemas siap sembur minyak wangi lagi tapi kerja tak terbuat jugak. Agaknya nak kena hempuk dengan fail-fail yang melambak ni dulu kut baru nak buat.

"Kalau perut lapar, memang takleh nak buat kerja"

Rasanya dah kaya tauke kantin tu asyik cheq ja turun minum. Siap tapaw air naik ofis lagi. Tapi kerja tak terusik pun.

"Bos takdak kan.. relax la dulu. Buat rajin bukan orang nampak pun"

Ni lah salah satu godaannya sekarang ni. Bila kucing takdak, tikus berlari-lari kegembiraan. Ingat cheq oiiii... tak berkat gaji cheq duk pikiaq gini.

Sebenarnya malam sebelum kita masuk tidur, kepala otak kita ni dah kena set. "Esok pagi nak datang kerja dan buat kerja". Kena juga paksa diri buat kerja sebabnya kerja akan makin bertambah dari sehari ke sehari. Kalau dah makin banyak kerja, maka bertambah malas la nak buat.

RINGAN KEPALA

Assalamualaikum 💕💕💕

Dah bertahun rasanya cheq tak potong pendek rambut cheq ni. Setakat potong hujung-hujung rambut yang bercabang ja. Dah nak sampai pinggang dah rambut cheq ni.

Memang payah nak jaga rambut panjang ni. Cheq pulak setiap kali mesti kena basahkan kepala dan rambut. Mandi kalau rambut tak basah rasanya macam tak mandi ja.

Bayangkan mandi pukul 5 pagi, belum tentu lagi pukul 7 pagi rambut dah kering. Sepanjang hidup ni, cheq tak penah plak ada pengering rambut. Harap kering secara semulajadi ja.

Petang ni cheq ajak suami temankan cheq potong rambut kat kedai. Sayang tu memang sayang tapi rambut asyik gugur ja, jadi rasanya lebih baik pendek terus.

Masuk kedai potong rambut tu, untie punya kedai tu memang dah kenal sebab anak-anak cheq semuanya potong rambut dengan dia. 






"Mau buat fesyen macamana"

"Tak payah fesyen-fesyen la untie, saya pakai tudung"

Memang takmau fesyen pun, just nak pendek ja. Ikut suka untie tu je nak potong rambut cheq. Iyalah dia kan mahir tentang fesyen rambut yang sesuai dengan bentuk muka seseorang tu. 

Bila rambut dah pendek ni, terasa ringan ja kepala. Mandi pun lebih cepat terasa sejuk kepala sebab rambut dah kurang.
Selalunya cheq yang menunggu bila rambut anak-anak dipotong. Kali ni anak-anak pulak setia menanti cheq.

KAKI KOMEN MELETOPS FEBRUARI 2017

Assalamualaikum 💕💕💕

Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan Mac. 
Bulan Mac ni ada beberapa hari yang istimewa untuk kami sekeluarga sambut.

Untuk tahun 2017 ni, bulan Februari barulah blog cheq diupdate.
Terima kasih kepada yang sudi singgah dan tinggalkan coretan di blog cheq ni.




Normi Nieza

Adianiez Aida

Cik Ash

Mrs Pip

Arz Moha

Shaidatul Aireen

Siti Rohaida Yusof

Mommy Muhaimin

Murni Alysa

Nur Aaisyah

Terima kasih daun keladi.






PAU SEGERA JENAMA KART'S

Assalamualaikum 💕💕💕

Anak-anak cheq memang suka sangat makan pau. Selalunya cheq belikan pau yang ada jual depan sekolah kakak. Tapi tak tahulah apa masalahnya, dah lama abang tu tak berniaga pau. 

Bukan takde jual pau kat tempat lain. Cumanya payah nak berhenti beli. Nak parking kereta memang sentiasa penuh ja parking. Jadi, cheq cari alternatif lain cari pau segera, dimana cheq boleh sediakan untuk anak-anak cheq pada bila-bila masa saja.

Pilihan cheq adalah pau dari jenama Kart's. Ada beberapa jenis pau iaitu pau kacang merah, kari ayam, kari daging, jem dan macam-macam lagi. 


Siap sedia untuk dikukus

Dah siap kukus, boleh dah makan

Pau kacang merah. Kegemaran anak-anak

Selain dari pau, Kart's juga ada mengeluarkan beberapa lagi jenis menu iaitu roti canai, pizza, donut, roti bom dan macam-macam lagi. Tak perlu bimban mengenai status halalnya. Dijamin halal dan diperakui oleh Jakim Malaysia. Untuk mengetahui lebih lanjut, kunjungi Kart Food Malaysia.