BUBUR PULUT HITAM


Assalamualaikum semua...

Time balik kampung ja, macam-macam cheq teringin nak makan. Bila dengar anak sedara teringin nak makan bubur pulut hitam, cheq pun tiba-tiba teringin jugak. Anak sedara cheq tu teringin sebab mengandung, tapi cheq nak tumpang sama.

Mudah ja nak buat bubur ni. Tapi bila dah balik kampung, terus jadi tak reti nak masak. Hahaha...sebab ada mak kan. 

Bahan-bahan :
Pulut hitam
Santan
Susu cair
Gula
Garam
Daun pandan

Cara nak memasak :

1. Basuh pulut. Kalau nak cepat masak, rendam sekejap pulut tu. Cheq tak rendam dah, terus masuk periuk buka api. Tak menyabar betul....



2. Rebus pulut dan agak-agak air mendidih masukkan daun pandan. Daun pandan ni akan mewangikan masakan kita. Daun pandan ni cheq ambil kat kebun ayah ja. Subur-subur daunnya.




3. Bila pulut dah kembang masukkan santan, dan kacau jangan sampai hangit kat bawahnya. Ingat senang nak cari santan ni. Kena cari buah nyoq, kupas, mesim dan perah sendiri. Nasib baik skill cheq tu masih ada lagi.



4. Akhir sekali masukkan susu cair, garam dan gula secukup rasa. Sambil tu, boleh cedok rasa, kalau tak manis, tambah gula. Kacau dan kacau lagi sehingga bubur tu masak.




5. Dah siap bubur pulut hitam cheq ni. Cheq masak sendiri tau, emak duk tepi bagi arahan ja. Sedap, manis dan berlemak rasanya. Siap bertambah lagi cheq makan. 


10 comments:

  1. Replies
    1. tak jumpa plak orang jual durian hari tu. Kalau tak lagi sedap

      Delete
  2. uish sedap ni..lama xmkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak jual kat kb ni tapi kena memilih jugak. ada yang terlampau manis

      Delete
  3. Replies
    1. ramai jugak yang suka. Kalau buat berniaga, laku ni...hhihi

      Delete
  4. bulan puasa nanti sekali mesti akan buat kan..sedap ni mama :)

    ReplyDelete
  5. fevret..!!! kalo pulut itam memang x tolak. dapnye !! kacang ijoo cheq kenot go.

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau boleh singgah lah lagi.