Hai semua....
Hujung minggu ni takdak pergi manapun. Lepak dengan anak-anak kat rumah. Dah duk saja kat rumah, kerap sangat laparnya. Selongkar peti ais, jumpalah bahan-bahan ni. Dah lama beli, asyik tertangguh nak buatnya. So, untuk minum petang harini, kita makan sagu gula melaka.
Bahan-bahannya mudah saja. Sagu, gula melaka, sirap merah dan susu cair. Cheq dah beli sagu yang berwarna jadi cheq tak perlukan sirap lagi.
Pertama sekali, basuh sagu sampai hilang kanjinya. Pastu panaskan air dalam periuk. Apabila air dah mendidih, masukkan sagu yang dibersihkan tadi ke dalam periuk tu dan kacau sehingga betul-betul kembang. Setelah sagu kembang, masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.
Keduanya, masak gula melaka sampai betul-betul cair dan sejukkan jugak.
Time nak makan masukkan sagu, gula melaka yang dah dicairkan dan akhir sekali tuangkan susu cair. Ikut citarasa korang kalau nak manis tambah gula melaka tu, kalau nak rasa berlemak, lebihkan susu cair. Siap...dah boleh makan.
Ni pandangam dari bawah mangkuk. Air gula tu pastikan pekat yer...
......abaikan gambar yang tak berapa nak menjadi, tapi rasanya memang sedap. Makan time panas-panas ni memang awesome...
Sedapnyer
ReplyDeletesedapnya..kna balik buat jgk ni..:)
ReplyDeletebila tengok entry nie di tengah malam. alahai seksanya nak tunggu pagi. hihiihihi.cheq lapaq
ReplyDeletelama x buat sagu gula melaka nanti nak kena cari gak ni
ReplyDeletesedapnye laa..terliur la pulak :-)
ReplyDeleteadehla..dah 3x percubaan tau nk buat sagu gula melaka ni..semua masuk tong sampah satu pun x jadi..mula beli sagu berwarna x jadi tukar sagu putih pun x jadi..tgk resipi kat u tiub, ikut resipi kwn share semua tak menjadi..frust tul..padahal bhn simple dan cara buat pun mudah..tak tahu mana silapnya
ReplyDelete