السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kalau dah memang ada keturunan Jawa, memang tak dapat nak lari dari makan tempe dan tauhu. Gitulah keadaannya bila cheq balik kampung belah husband. Memang menjadi makanan wajib mesti ada setiap Kali makan.
Husband cheq ni walaupun ada sipi-sipi keturunan Jawa, takdelah menjadi wajib ada setiap kali makan. Kalau pergi pasar, jumpa tempe mesti beli. Tapi kalau tak jumpa pun takde masalah.
Cara nak sediakan pun senang ja. Cuma lumur dengan garam kunyit dan goreng. Nak lebih terangkat, makan dengan sambal kicap.
Sekarang ni cheq dah expert buat sambal kicap ni. Ni pun cheq belajar dari husband cheq sendiri.
sambal kicap nampak sedap nanti mama share resepi eh.
ReplyDeletetempe sue rendam sekejap dalam air garam, kemudian goreng.
lepas tu goreng bawang besar dan cili api, masukkan kicap dan last sekali masukkan tempe.
Sedap.
Dengar pun dah madam sedap. Nanti boleh cuba buat. ;-)
Deleteermm..sedap..walaupun wana bukan beketurunan jawa tapi wana suka makan ni..
ReplyDeleteAkak kenal kat kampung, rasanya jarang sangat makan tempe. Sejak duk sendiri baru kenal tempe.
Deleteadoi, lamanya xmkn tempe..nak cari esok..hehe..
ReplyDeleteCari jangan tak cari..hehehe
Deleteweii..sdapnya..:)
ReplyDeleteMemang sedap.;)
Deletesedap tu tempe.. sambal kicap tu nampak sedap laa..
ReplyDelete