KAD PENGENALAN BOLEH JADI KAD TOUCH N GO

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Rupa-rupanya kad pengenalan kita boleh jadi kad TOUCH N' GO jugak. Dah bertahun-tahun cheq pegang kad pengenalan, baru cheq tau ada banyak kegunaannya. 

Al-kisahnya, yang cheq boleh tau tu sebabnya semalam kami sekeluarga nak balik ke Kelantan dan guna plaza tol Jitra. Nak masuk highway PLUS kena bayar RM1.60. Husband cheq dah siap sedia dengan duit nak bayaq. Sampai kat pondok tol, budak jaga tol tu takmau terima, katanya kena guna kad TNG. 

Sebelum ni memang ada kad tu tapi sebab duk Kelantan, takdak highway jadi memang la tak guna. Dah punggah beg duit cari kad tu untuk tambah nilai. Macam biasa la kalau dah kelam kabut duk mencari tu, dengan berderet kereta kat belakang lagi, memang tak jumpa. Budak jaga tol tu mintak kad pengenalan husband cheq, katanya boleh guna jugak dan tambah nilai RM10.



Kihkihkih, terasa macam blur sekejap. Dah bertambah maju Malaysia ni. Kami laki bini ja masih duk kat bawah tempurung. Belek kad pengenalan, rupanya kat bahagian belakang kad tu memang ada tercetak TNG. Mudahlah lepas ni, just bawak kad pengenalan ja, tak payah guna banyak-banyak kad. 

Terima kasih kad pengenalan kerana memudahkan kerja kami. Alhamdulillah, kami sekeluarga pun dah selamat sampai di Kelantan.


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

3 comments:

  1. yup memudahkan. senang sebab smartcard gini. tapi takut kita lengai letak merata.. hehe =P kalo CT la spesis lengai ni..

    ReplyDelete
  2. iye ke?
    mau cek la ic.
    sgt la mudah kan semua org.
    sebab semua org ada ic.
    tak semua org ada kad tng tu.

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.