Giveaway CASH RM1000+ May 2017 by Emas Putih

GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS


Assalamualaikum... Lama tak jenguk blog sendiri, apatah lagi nak sekodeng blog kawan-kawan lain kan.. Harini mood keja masih tak sampai. Semalam dah ponteng kerja sehari sebab sakit perut. Package lagi, sakit perut seisi keluarga, hehehe

Nak jugak try join giveaway yang berlambak-lambak sempena raya ni.
Kut-kut ada rejeki.


klik banner untuk join

Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow blog kami : Mya | Ain PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai

BELA KUCING MAINAN PUN JADI LA

Hai semua...


Selamat berhari minggu. Hari minggu ni cheq sekeluarga duk kat rumah ja. Takdak planning nak pergi mana-mana pun. Hanya buat kerja rutin harian di rumah.


Dah lama Diyanah mintak nak bela kucing. Masa duk kampung haritu, hari-hari dia ikut kucing mak, dukung dan belai kucing tu.

Cheq tak berapa minat sangat nak bela kucing ni. Takut tak dapat bagi komitmen kat dia, tak pasai-pasai cheq dapat dosa. Lagipun anak sulung cheq, Dinah takutkan kucing.

Semalam, saja ja keluar makan angin kat uptown tengah bandar. Diyanah nampak kucing mainan ni, terus pegang tak lepas. 

Sambil makan pun boleh tengok kucing. Asalkan kucing tu
berbunyi dan kaki menguit-guit

Tercapai jugak hasrat dia nak bela kucing bila husband cheq belikan seekor untuk dia. Bonus untuk Damia sekali dapat jugak seekor.





Bangun pagi ni terus cari kucing dia. Senang sangat nak jaga kucing ni. Tak payah bagi makan, takyah cuci. Cuma tukar bateri baru ja kalau dah bunyi meleret-leret tu.

Selamat berhujung minggu~~




PEMILIK AKAUN MAYBANK DIMINTA BERHATI-HATI DAN BERWASPADA

Assalamualaikum



Kuala Lumpur : Individu yang memiliki akaun Maybank dinasihati berwaspada terhadap kemunculan sindiket penipuan Spoofing.

Timbalan Pengarah JSJK (Siber dan Siasatan Multimedia), Senior Asisten Komisioner Datuk Kamaruddin Md Din berkata, pihaknya mengesan wujud rangkaian sindiket baru yang menyamar sebagai pegawai bank khususnya Maybank untuk menipu orang awam. 

Menurutnya, sindiket itu akan menghubungi telefon mangsa secara rambang sebelum memulakan perbualan dengan mendakwa nama mangsa digunakan individu tertentu untuk melakukan pinjaman peribadi.

Ahli sindiket akan memperkenalkan diri sebagai pegawai bank sebelum meminta mangsa menyatakan nama penuh dan nombor MyKad untuk tujuan pengesahan.
Saspek kemudian mendakwa ada individu yang menyamar dan membuat pinjaman peribadi menggunakan identiti mangsa, katanya.

Mangsa kemudian akan panik dan saspek akan menasihati mereka untuk membuat aduan dengan Bank Negara Malaysia (BNM) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan memberi nombor telefon yang sudah diubah menggunakan platform voice internet protocil (VOIP) untuk memperdaya mangsa.

Meskipun itu bukan nombor asal BNM atau PDRM akan tertera nombor asal dua agensi kerajaan pada telefon pintar mangsa menggunakan peralatan VOIP, katanya.

Kamaruddin berkata, sebaik mangsa menghubungi nombor itu, seorang lagi ahli sendiket yang menyamar sebagai pegawaii BNM atau PDRM akan menjawab panggilan itu.

Beliau berkata, pegawai palsu itu pula akan meminta maklumat perbankan dan kad kredit mangsa kononnya untuk tujuan pengesahan dan semakan. - Metro

Makin mudah orang cari duit. Sayangnya otak yang cerdik macamni disalah gunakan. Semoga kita tak tergolong menjadi mangsa mereka-mereka ini.




GARY EX-RUNNING MAN DAH KAHWIN


Assalamualaikum semua....

Sesiapa yang minat dengan rancangan Korea iaitu Running Man mesti kenal dengan Kang Gary. Tapi gary telah meninggalkan program ni sejak tahun lepas lagi. Cheq adalah salah seorang yang terkejut dan kecewa apabila dengar berita yang dia akan meninggalkan pasukan RM ni.

Sejak semalam, dah heboh pasal Gary dah berkahwin. Cheq sebagai salah seorang pengikutnya di Instagram pun dah baca statusnya itu. Tak kisahlah dia nak berkahwin dengan sesiapa pun, asalkan dia bahagia. Walaupun cheq sangat suka bila Gary berpasangan dengan Ji Hyo (Monday couple)






Nampaknya Gary pun dah berkahwin dan berbahagia dengan orang yang tercinta. Mungkin lepas ni Kwang Soo atau Jong Kok atau Ji Hyo akan mengikut jejak Gary.

Peace Yoooo...

ENERGY CUBE - NESTLE MILO

Assalamualaikum semua...💖💖💖

Pagini kat tempat kerja cheq ada latihan jasmani iaitu larian 2.4 kilometer. Bila dah lama tak lari tu, semputnya lain macam ja. Ni pun dah terasa sakit dan sengal-sengal kat betis dan peha. 

Sebenarnya bukan nak cerita pasal ni pun. Nak bagitau pasal satu produk terbaru daripada Milo. Mungkin dah ada yang rasa dah tapi cheq baru nak cuba.




Cheq beli dengan kerani kat sini ja dengan harga RM40. Tak taulah murah ke mahal ke. Dalam sepaket tu ada 100 kiub kecil milo ni. Sambil buat kerja, sambil makan. Tengok dah tinggal separuh paket dah. Sebab sedap sangat tu yang asyik ulang makan tu.


Memang bertenaga balik lepas makan kiub milo ni. Maklumlah pagi tadi lari jauh sangat, banyak tenaga yang guna. Sesuai sangat dengan nama produknya, Energi Cube. Cuma nak pesan, lepas makan ni kena minum air kosong banyak, sebab manis milo ni melekat dalam mulut.

Chiowww... 


REWARD UNTUK DIRI SENDIRI

Assalamualaikum 💖💖💖

Semenjak masuk kerja ni, rasa macam tak cukup nafas. Nak mulakan rutin harian macam biasa nampak gayanya kena ambik masa jugak. Dah mula start hari-hari hantaq dan ambik anak sekolah.

Bila dah penat kerja, kumpul duit teringin plak nak tukar telefon baru. Belek punya belek kat kedai telefon, jatuh cinta pulak dengan model yang terbaru ni. Walaupun nak beli guna duit sendiri, tapi cheq tetap mintak pandangan cheq suami jugak. Dah dipersetujui, maka telefon ni bertukar menjadi hak milik cheq.




Selain dapat aksesori yang biasa tu, cheq jugak dapat percuma powerbank jenama Pineng (20000mph) dan bluetoooth earphone.



Dah lama cheq pakai telefon jenama Samsung ni. Telefon pertama yang cheq beli adalah memang dari jenama Samsung cuma setahun lebih ni ja, cheq cuba pakai telefon jenama Oppo dan Vivo.

Rasa puas hati dapat beli benda yang kita nak dengan duit kita sendiri. Lepas ni nak beli apapun kena kumpul duit sendiri.

Segmen Blogwalking Janji Kita



Assalamualaikum 💖💖💖

klik banner untuk join


Jom ramai-ramai memeriahkan segmen ni sebelum terlambat. Tarikh tutup 05/04/2017.

ANAK SAUDARA BARU


Assalamualaikum 💖💖💖

Alhamdulillah, semalam dapat lagi seorang anak saudara. Anak saudara cheq yang ke-14, dan juga cucu tok AniNot yang ke-17.

Yang syoknya baby baru ni berkongsi tarikh hari lahir yang sama dengan Damia iaitu 1 April. Damia keluar jam 7.58 malam, baby boy ni keluar jam 11 malam dengan seberat 3.68 kilogram.



Ini adalah anak kelima bagi kakak cheq yang kedua. Termasuk baby baru ni, depa laki bini ada 5 orang anak laki. Ingatkan yang bongsu ni baby pompuan tapi keluaq baby boy jugak. Tak kisah, yang penting baby dan mak baby selamat.

Haritu masa cheq cuti kat kampung, kakak cheq tak beranak lagi. Dah ni, bila plak cheq boleh balik tengok baby baru ni. Syoknya nak cium bau baby.

SAMBUTAN HARI LAHIR DAMIA

Assalamualaikum 💖💖💖

Nur Damia Farhanah bt Halim dilahirkan pada 1/4/2013 jam 7.58 malam di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu, Kelantan. Jadinya semalam adalah ulangtahun kelahirannya yang ke-4 tahun. Alhamdulillah, Damia membesar dengan sihat dan semakin cerdik. 

Pada mulanya rancang nak sambut besday Damia kat school ja tapi besday Damia jatuh hari minggu. So, sambut kat rumah ja. Pada sebelah siangnya, cheq dan husband tunaikan permintaan dia untuk main dalam Kidszone di Aeon Mall. Dah lama sangat berjanji nak bawa dia, so semalam baru ada kelapangan. Hambik kau, nak dekat 3 jam dalam tu. Kakak ngan adik pun tumpang main jugak.




On the way balik tu, singgah kat Secret Recipe untuk beli kek besday. Memang bagi Damia yang pilihkan kek. Tapi takdak yang berkenan kat hati dia. Dia nak kek yang ada gambar kartun pulak. Kat situ takdak, jadi terpaksa pergi ke kedai lain. Akhirnya jumpa jugak kek yang dia berkenaan, kek spam biasa ja yang ada gambar Mickey Mouse. Mama dan abah dah offer kek mahal, dia nak cari yang murah. Ikut mu la, Damia.









Upacara potong kek buat kat rumah ja. Hanya disambut kami sekeluarga. Yang penting besday girl happy.

TAHNIAH, NORA DANISH DAN SHARNAAZ AHMAD

Assalamualaikum 💖💖💖

Bermula dari cuti sekolah sampailah ke hujung bulan Mac ni ramai yang mendirikan masjid. Cheq dulu pun nikah bulan Mac jugak.



Selamat pengantin baru buat Nora Danish dan Nadim Nazri. Setelah bertahun-tahun menyulam cinta, akhirnya pada tanggal 30.3.2017 mereka twlah disatukan dalam majlis pernikahan secara tertutup. Nora sah menjadi isteri kepada Nadim dengan dua lafaz nikah. Ini adalah pernikahan yang kedua bagi kedua-dua mempelai.



Aktor Sharnaaz Ahmad selamat bergelar suami kepada Noor Nabila (Kakak kepada Neelofa) semalam (31.3.2017). Dengan hanya sekali lafaz, majlis pernikahan mereka berlangsung di Hotel Chulan, Damansara itu dihadiri oleh keluarga dan teman rapat.



Tahniah buat kedua-dua pasangan. Memang cheq ternanti-nantikan hari bahagia depa ni. Sama cantik sama padan, bak kata pepatah "bagaikan pinang dibelah dia". Semoga kedua-dua pasangan hidup aman bahagia hingga ke akhir hayat. Selamat Pengantin Baru buat kedua-dua pasangan.

BELI TIKET BAS ONLINE

               Assalamualaikum 💖💖💖


Nak cerita pasal pengalaman cheq beli tiket bas secara online. Cuti sekolah haritu, cheq dapat cuti manakala husband cheq tak bercuti sebab kena mengajaq. Jadinya nak taknak dia kena hantaq kami anak-beranak sampai ke kampung (Perlis) dan dia akan balik semula ke Kota Bharu.

Pada mulanya dia nak balik KB dengan drive kereta. Tapi difikirkan semula, penat la dia pastu nak terus sambung mengajar. Jadi, setuju la nak balik KB naik bas ja. 

Masalahnya siapa pulak nak beli tiket bas. Adik-beradik cheq masing-masing tengah duk kerja, segan pulak nak ganggu. Cheq mula google pasal review tiket bas online ni. Semuanya review positif, jadi cheq mula yakin nak beli online. 

Mulanya cheq masuk web ni :



Kemudian isi tempat yang nak dituju dan jugak tempat berlepas. Tarikh nak bertolak dan berapa orang yang nak naik bas ni.



Akan keluar senarai bas, masa berlepas dan jugak harga tiket. Pilih ja




Dah pilih tu, kena isi nama, kad pengenalan dan jugak email penumpang. Dah tu, apalagi bayar la harga tiket tu. Nak bayar guna kad debit ke, kad kredit ke, maybank2u ke, semuanya boleh.


Last sekali, kita akan terima email (macam atas) yang mengatakan kita dah ada tiket.

Walaupun cheq beli tiket tu atas nama cheq tapi boleh ja orang lain naik, dengan syarat tunjuk email ni masa nak naik bas tu. Tak perlu nak ke kaunter tiket untuk tukar ambik tiket ke apa ke. 

Alhamdulillah, husband cheq pun dah selamat sampai. Sekarang ni dah mudah sangat, semuanya di hujung jari ja.

Giveaway By IgShop @luv.sweetchoco

Assalamualaikum 💖💖💖

Jom ramai-ramai memeriahkan giveaway ni dan berpeluang memenangi hadiah yang menarik.

Klik BANNER untuk join

Email : Norihanyusuf.ny@gmail.com

Tarikh tamat : 15 April 2017


MUSIM MENTARANG DI KAMPUNG

            Assalamualaikum 💖💖💖


Seronok betoi bila balik kampung masa musim mentarang. Dapat makan puas-puas sebabnya memang payah nak jumpa mentarang ni 

Apa mentarang tu?



Mentarang ni adalah salah satu spesis siput. Mentarang ni hanya boleh dijumpai di perairan sebelah utaqha ja. Sebab tu payah nak jumpa kat negeri-negeri lain. Mentarang ni sebetulnya kulitnya berwarna putih tapi dah tinggal dalam lumpur (kalau orang utaqha panggil selut), tak nampak la putih tu. Berbentuk panjang dan kulitnya taklah terlalu keras, boleh pecah jugak kalau dipegang kuat.

Husband cheq kenal dan jatuh cinta dengan mentarang ni lepas nikah dengan cheq. Musim ni sekali lagi dia dapat beli sendiri.




Kalau dulu sekilo mentarang ni dalam RM7-8 ja. Kali ni dan naik RM14.



Bab yang penat adalah nak buang lumpur yang melekat kat kulit dia. Kalau stail kampung pakai sabut kelapa untuk tonyoh kulit tu. 



Mentarang ni sedap dimakan walaupun hanya direbus dengan serai ja. Terasa manis isinya. Dakpun cheq goreng ja. Selain daripada tu, cheq memang tak pernah cuba masak jenis lain.

Kalau nak cuba kenalah mai Kedah atau Perlis. Tapi kenalah mai masa musim mentarang, kalau mai bukan musim dia, makan kerang ja la.


HAPPY ANNIVERSARY MY DEAR

Assalamualaikum 💖💖💖



Setiap tahun pada tanggal 24 Mac adalah salah satu tarikh penting dalam hidup cheq. Tarikh itulah permulaan hidup cheq sebagai seorang isteri.

Tahun ni, cheq dan husband menyambut ulangtahun perkahwinan kami yang ke-10. Alhamdulillah, kami masih berkekalan bahagia bersama anak-anak tercinta, Dinah, Diyanah dan Damia. 

Dinah, Diyanah dan Damia

Husband cheq ni muka ja nampak ganaih, tapi dalam hati ada taman.

Tahun ni tak dapat nak sambut sekali. Takdak nak tiup lilin, nak potong kek, nak tukar-tukar hadiah sebabnya cheq berada di kampung. Husband cheq pulak duk kat Kelantan, bertugas.

Harapan cheq semoga perkahwinan kami kekal bahagia selama-lamanya. Amin.... Happy anniversary my dear.


UYUL ROSLI 1ST GIVEAWAY

Assalamualaikum 💞💞💞

Jom kita ramai-ramai memeriahkan giveaway ni. Support sesama blogger.

Klik banner untuk join

Tarikh tamat : 24 Mac 2017 (11.59 pm)

LEBIH SETENGAH TAHUN BERSEMBUNYI

Assalamualaikum 💕💕💕


Ni nak cerita pasal salah satu alatan elektronik milik anak-anak cheq. Cheq beli MP4 ni untuk hadiah birthday Damia yang ketiga tahun lepas. Rasanya baru ja guna 3 - 4 bulan, tup-tup hilang.

Dah merata cheq cari. Sampaikan ke taska Damia pun cheq tanyakan pada pengasuhnya, kut-kut Damia tertinggal. Sebabnya sebelum ni ada la 2, 3 kali cheq dapat tangkap Damia cuba seludupkan MP4 ni ke dalam beg taska dia. Katanya nak tunjuk kat kawan.

Awal-awal hilang dulu ada jugak Damia mencari-cari. Pakat tuduh-menuduh depa adik-beradik yang bagi hilang. Bila dah lama tu, depa pun dah lupa.

Semalam masa cheq duk tarik-tarik bantal atas almari tu, kedegung.... bunyi benda jatuh. Rupa-rupanya benda ni la yang cheq duk cari selama ni. Ntah sapa yang sembunyikan kat situ.




Kalau dah rezeki, tak kemana kan? Lebih setengah tahun jugak dia bersembunyi kat situ. Cheq beli untuk birthday Damia tahun lepas, bulan depan dah masuk birthday Damia ke-4. Kiranya ni hadiah untuk tahun ni la Damia ekkk..hehehe


MENU PETANG JAGUNG MANIS

Assalamualaikum 💕💕💕

Cuti sekolah dah bermula. Yahooo...walaupun anak-anak yang cuti sekolah, cheq yang terlebih syok. Boleh rehat sat daripada duk kelam-kabut pagi-pagi.

Bila dah duk kat rumah ja, perut anak-anak sentiasa lapar. Petang ni cheq buatkan jagung manis untuk depa. Cepat dan senang. 

Bahan-bahannya : 
Jagung yang dah dikukus
Mentega
Susu krim
Sedikit garam

Cara-caranya :
Senang saja. Gaulkan semua sekali dalam mangkuk. Sebelum hidang, rasa dulu. Kalau dah cukup manis, cukup lemaknya, maka menjadilah jagung manis tu.




Kalau kat pasar malam, satu gelas polisterin kecil tu harganya dah RM1.50 - RM2.00. Bila dan buat sendiri boleh makan puas-puas.




Segmen Bloglist April 2017 by Farah Shahidah

Assalamualaikum 💕💕💕

klik banner untuk join

Blog cheq ni boleh dikategorikan sebagai caca-marba. 
Macam-macam cerita ada
Selalunya cheq cerita pasal keluarga cheq, cerita pasal yang berlaku di sekitar cheq, tentang kerja cheq. Dan kat blog ini jugak la cheq luahkan perasaan cheq.

TAMAT SEGMEN PADA 31st March 2017Waktu 11.00 malam

HANYA TERBUKA KEPADA BLOGGER WANITA SAHAJA

SEDAP GILA BAQ HANG : AYAQ MANGGA BY BONDA

Assalamualaikum 💕💕💕

Salam Jumaat semua. Harini cuaca panas, nak keluar rumah pun malas dalam cuaca panas ni. Dalam cuaca panas ni kalau dapat minum minuman berais, betapa nikmatnya terasa.

Sebenarnya cheq nak cerita pasal minuman yang cheq dah mula ketagih ni. Ayaq ni kalau dapat minum time hangat lit-lit ni memang begitu menyegarkan. Ayaq Mangga by Bonda  diberi nama. Tanpa sebarang bahan pengawet, tanpa gula, tanpa pewarna dan rasa buah yang asli melikat gitu.


Sebotol 500 liter dengan harga RM8.00. Berbaloi harga tu dengan kepuasan rasa air buah ni. Pasti tak menyesal dan nak lagi, nak lagi, nak lagi.

Cheq baru ja menghabiskan 2 botol air ni, tu pun berebut dengan anak-anak. Budak-budak pun suka ayaq ni.





Bagi orang-orang yang duduk sekitar Kota Bharu dan Pengkalan Chepa yang dah mula kecur air liuq tu, bolehlah hubungi facebook stokis Kota Bharu untuk tempahan.


Agen ni (anak bush cheq) boleh jugak buat COD dan kadang-kadang dia akan buka gerai. Tapi dia buka gerai bukannya setempat, jadi kena alert selalu sebabnya cepat sangat habis ayaq ni. Takut kempunan takdan nak rasa.

Memang sedap gila baq hang!!!