AL-FATIHAH UNTUK ARWAH ADIKKU


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Harini Allah jentik perasaan rindu cheq pada arwah adik sehingga menangis teresak-esak.
Tak pernah pun sehari tak rindu kat arwah tapi harini tersangat rindu yang tak boleh terucap.
Kenangan hidup dengan arwah sejak kecik sampai hujung hayat dia menjelma.
Satu-satu kenangan ditayangkan diminda cheq ni.


Mungkin sebab, tarikh harini sepatutnya adalah tarikh ulangtahun kelahirannya.
Jika hayat dia masih ada, umur sekarang baru 24 tahun. 
Meninggal pada usia yang muda, 19  tahun.
Semoga engkau tenang disana bersama dengan kekasih Allah.

Al-fatihah
Dalam kenangan 
~ Mohd Faez b Yusuf~
17/11/1992 - 27/04/2011

MUSIM TENGKUJUH DAH TIBA

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Setiap hujung tahun, negeri-negeri di Pantai Timur mengalami musim tengkujuh.
Di Kota Bharu ni, hujan dan mula turun sejak hari Jumaat lalu.
Tapi harini hujan turun dari pagi sampai sekarang ni, (8.15 malam) walaupun masih renyai-renyai.

Pemandangan hujan dari tingkap ofis

Mata pun layu ja bila nak buat kerja time sejuk-sejuk ni.
Mula lah timbul penyakit 'M' tu.
Paling ketara, jalanraya kat mana-mana ja dah mula sesak.
Orang ramai pakat guna kereta.

Masih lagi hujan waktu nak ambil kakak
 kat sekolah

Hujan-hujan ni jugaklah teringat hari Krisma tahun 2014.
Bila mana Kelantan dilanda bah besar.
Tahun ni plak, baru ja hujan start cuti dah beku. 😭😭

Hujan adalah rahmat, jangan anggap ianya satu kesulitan.
Berdoalah pada waktu hujan, insyallah dimakbulkan oleh Allah swt.

SEKEJAP TIMBUL SEKEJAP TENGGELAM

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Macam tak betul ja tajuk kat atas tu.
Yang sebetulnya timbul sekejap ja, tapi tenggelam lama 😃
Itulah ceritanya blog cheq ni.



Sekarang ni cheq dah tak berapa boleh nak fokus untuk blog ni sangat.
Bukan setakat blog ja, facebook dan instagram pun dah jarang sangat bertemu muka.
Salah satu puncanya adalah komitmen pada tugas ofis yang rasanya macam tak pernah nak habis. 
Tugas dirumah sebagai isteri dan anak-anak juga tak pernah ada penamatnya.
Laptop pun buat perangai juga.
Tak pasal-pasal nak terbakor.

Rasa rindu juga nak bagi komen-komen kat blog kengkawan lain.
Rindu nak rasai percutian ke oversea, hanya dengan baca blog kawan-kawan.
Rindu nak join blogwalking dan join giveaway

CARA NAK HILANGKAN MATA KETUMBIT


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Bangun pagi hari Rabu haritu, adik mengadu sakit mata. Cheq belek tengok ada benjol merah kat mata adik. Memang sah kena ketumbit. Dan-dan adik bagi alasan takmau pergi tadika.

Jadi, cheq pun google cari ubat yang cepat dan senang untuk ubatkan ketumbit kat mata adik ni. Dah jumpa dan sempatlah berubat sikit sebelum ke tadika.

Nak tau macamana cheq ubatkan ketumbit kat mata adik tu? Sebelum tu nak cerita sikit macamana ketumbit ni boleh tumbuh kat mata kita. Kalau dengaq kata orang-orang tua dulu, ketumbit tumbuh sebab mengendap orang lain berak. Macam tipu ja...

Sebenarnya ketumbit itu tumbuh disebabkan mata kita terkena jangkitan kuman. Bakteria mula membiak di akar bulu mata sebelum timbul satu benjolan kecil berwarna merah di tepi mata.

Jadi, cheq guna cara yang no. 1 ni untuk sembuhkan mata adik dari ketumbit, cepat dan senang. Selain tu ada macam-macam cara lagi nak menyembuhkan ketumbit ni.


1. Rendam kain dalam air suam  dan letak dekat mata.


Ambil tuala bersih, rendamkan dalam air suam dan tekap pada mata selama 10-15 minit. Cara ini untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata dan boleh mengurangkan rasa gatal serta mengecilkan benjolan itu.

2. Bawang putih

Potong bawang putih halus-halus. Sebelum tu kena bersihkan mata dengan air suam dan letak bawang pada ketumbit di mata. Kenapa bawang putih? Bawang putih mempunyai zat anti bakteria yang boleh menyembuhkan masalah mata ketumbit.

3. Daun sirih

Ambil beberapa helai daun sirih dan rebus sehingga mendidih. Bila dah siap mendidih, angkat daun sirih tersebut dan perah. Guna air perahan tadi untuk bersihkan mata yang ketumbit.

4. Antibiotik

Penggunaan antibiotik penting untuk merawat  dan letakkan ke dalam mata untuk menghapuskan kuman dan bakteria.

Alhamdullilah, mata adik pun dah sembuh sepenuhnya. Tak sempat ketumbit tu nak membesar.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

LAMPU BREK PENTING BAGI SETIAP KENDERAAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Lampu brek bertindak sebagai lampu amaran dan akan menyala apabila pemandu menekan brek. Sebaik saja lampu brek menyala, ia menandakan pemandu di hadapan sedang memperlahankan kenderaan atau hendak mengubah haluan ataupun berniat untuk berhenti.

Setiap pemandu hendaklah memastikan lampu brek kenderaannya berfungsi dengan baik. Bayangkan betapa sakitnya hati kita bila ikut kenderaan yang takdak lampu brek ni. Tak tahu bila masanya dia perlahankan kenderaannya. Tup-tup kita pulak yang tekan brek mengejut.



Lampu brek (termasuk lampu brek ketiga) yang tidak berfungsi boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah-kaedah Lalu Lintas 170/59 (Kaedah 26). Kesalahan ini boleh dikompaun maksimum RM300.
"Sayangi diri, ingat orang tersayang dan berhati-hati di jalan raya"

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~




BUKU CATATAN DAH PENUH


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Belum cukup setahun lagi, buku catatan cheq dah penuh. Buku ni la cheq catat untuk semua jenis mesyuarat. Pergi kursus pun bawak buku ni. Kadang-kadang kira hutang pun pakai buku ni jugak.
Paling banyak yang ada dalam buku ni adalah lukisan. Mana taknya time bermesyuarat, rasa boring ja, mulalah conteng dan lukis macam-macam. Ada jugak tulis maki-hamun orang dalam tu.\


Buku pink tulah buku catatan baru cheq.


Sejak mula kerja, semua buku catatan cheq simpan. Untuk rujukan di masa depan. Buku catatan cheq pun simple ja, takdaklah berkulit-kulit keras siap dengan kata kunci lagi nak bukanya. Hanya buku nota biasa ja. 

Kalau masa bujang dulu, penuh jugaklah tulis nama admirer. Tettttt..... sekarang ni nama anak-anak ja yang rajin cheq tulis.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Klik banner untuk join

Hadiah-Hadiah Giveaway:

Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai  RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hingga Kesepuluh - Top Up Bernilai RM10

Giveaway ini akan berlangsung dari 13 Ogos - 22 September 2016. Senarai pemenang akan diumumkan pada 23 September 2016, pada jam 8 pagi.


SELAMAT HARI KIDAL SEDUNIA




السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


13 Ogos setiap tahun telah diistiharkan sebagai hari Kidal seluruh dunia. Orang kidal adalah orang yang istimewa.


10 Fakta Unik Mengenai Orang Kidal


Tahukah kita, lebih kurang 5% - 15% manusia yang hidup di dunia ini adalah kidal. Orang kidal ni mempunyai beberapa fakta yang unik. Let's check it out.

1. Orang kidal ni mempunyai otak yang lebih terstruktur, sehingga mempunyai kemampuan yang lebih dari orang biasa. Kemampuannya bukan hanya kemampuan dari segi intelektual, tetapi termasuk juga kemampuan seni, sastera, olahraga dan lain-lain.

2. Orang kidal ni lebih sensitif.

3. Orang kidal ni lebih cenderung tak percayakan diri sendiri. Itu semasa dia takleh terima dirinya sebagai orang kidal.

4. Orang kidal mempunyai daya imajinasi dan khayalan yang tinggi, sehingga mereka lebih kreatif daripada orang biasa.

5. Menurut kajian, hayat hidup orang kidal lebih pendek 9 tahun daripada orang biasa.

6. Jika kedua ibubapa kidal, maka ada kemungkinan 50% keturunan mereka juga akan kidal. Sekiranya kedua ibubapa tidak kidal, kemungkinan dapat anak kidal adalah 2% saja.

7. Lelaki lebih banyak kidal berbanding perempuan.

8. Orang kidal lebih mudah mengawal perasaan berbanding dengan orang biasa.

9. Daripada hasil pemerhatian, dapati orang kidal boleh melakukan 2 kerja dalam satu masa.

10. Jangan paksa orang kidal ni menggunakan tangan kanan, sebabnya sesuatu yang buruk boleh berlaku samada dari segi psikologi ataupun prestasi. Hal ini pernah dialami oleh Raja Inggeris King George VI yang jadi gagap dan dyselexia kerana dipaksa menggunakan tangan kanan.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~


RAHSIA MENGISI MINYAK KENDERAAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



 Oleh : Razzlyn Rosli


1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk.

Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika kita mengisi minyak di waktu tengahari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak kita.

2. Isi minyak dengan perlahan-lahan

Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh

Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

4. Isi minyak petrol ikut liter

Amalkan pengisian minyak dalam liter bukannya ringgit.

p/s : jangan lupa untuk matikan enjin kereta dan elakkan penggunaan hand phone semasa mengisi minyak serta jangan lupa kunci kereta semasa mengisi minyak untuk mengelakkan kes kecurian yang sering berlaku di stesen minyak.


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~








BERSILAU BEG KERJA BARU



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Bila tengok beg kerja cheq tu buruk sangat, macam malu plak nak bawak. Sebenarnya beg cheq tu, condition kat dalamnya masih ok. Talinya masih utuh, zip pun tiptop lagi, cuma kulit beg tu ja dah mengelupas. Jadi, tukarlah pakai beg baru.



Yang syoknya beg baru ni cheq tak keluarkan duit untuk dapatkannya. Setiap tahun memang cheq akan dapat beg untuk keseragaman dan keperluan tugas.

Beg ni bukan setakat bawak pergi kerja jadi. Keluar jalan-jalan, pi shopping pun cheq guna beg ni. Macam-macam boleh isi sebab dalamnya luas dan talinya boleh dilaras panjang dan pendek. 


Tapi cheq teringin jugak nak beli beg yang berkaler-kaler. Ni sikit-sikit beg warns hitam ja.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

KESAN BURUK UNTUK YANG SUKA BERLAPAR SEBAB NAK KURUS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Nak kurus macam mana sekalipun, janganlah sampai berlapar. Tabiat ini sangat bahaya dan boleh memudaratkan kesihatan. Kat bawah ini merupakan antara 6 akibat buruk untuk orang yang suka berlapar untuk diet termasuklah diri cheq ni. Patutlah susah sangat nak turunkan berat badan.



1. Fikiran Lesu dan Keliru

Betul tu. Fikiran kita akan jadi lemah disebabkan badan kita tak cukup tenaga. Jika gula dalam badan kita rendah, fikiran akan jadi tak betul dan akan jejaskan tumpuan serta mood kita.

2. Cepat Marah

Kalau lapar, mood manusia akan jadi tak menentu. Salah satunya, akan cepat melenting.

3. Kuat Makan

Kalau tak makan ikut waktu sepatutnya, kajian mendapati seseorang akan lebuh terdorong untuk makan lebih banyak. Selain itu, kita akan lebih cenderung untuk makan makanan yang lebih kalori.

4. Tinggalkan Senaman

Bila berlapar, tubuh akan jadi lebih tak bermaya. Bila dah lemah, nak bersenam pun rasa malas. Jadi apa guna berdiet tanpa bersenam kan..

5. Seluar Lebih Ketat

Tahukah, berlapar sangat tak bagus sebab badan kita ada sejenis hormon yang mendorong pembentukan lemak. Jadi, ia membuatkan badan jadi lebih gemuk.

6. Mulut Berbau

Katone dalam hati akan terhasil sebagai sumber tenaga ketika gula dalam badan kurang. Jadi, apabila badan kita kurang tenaga, proses ini akan menghasilkan nafas berbau.


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

CABARAN MEE RAMEN PEDAS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Tengok orang makan, cheq pun teringin jugak nak makan jugak. Tapi masih teragak-agak nak beli bila tengok orang lain punya review. Macam pedas sangat rasanya.

Cheq dah dicabar oleh member cheq. Dia bagi 2 bungkus mee ramen ni untuk cheq cuba, sebabnya cheq dah perlekehkan dia takleh habiskan makan mee ni. 

Bila dah ada depan mata, tak sabar pulak nak makan. Nak jugak tahu tahap kepedasan mee ni. Suapan yang pertama  dah dapat rasa kepedasannya. Rasa macam nak meletup mulut. 




Tapi bila minum air lagilah bertambah rasa pedas tu. Sakit pulak hati. Seriously, memang sedap. Akhirnya cheq berjaya jugak habiskan sebungkus mee ni, walaupun makan dengan bersulamkan minum air.

Ingatkan dah habis makan, dah takdak rasa pedasnya tu. Tapi, mulut ni rasa berpijar dan kembang semacam ja. Nasib naik dalam peti ais ada buah tembikai. Duk kulum buah sejuk tu dalam mulut nak bagi hilang pijar. 

So, lepas ni boleh makan lagi. Takdak istilah serik untuk cheq.



~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

NUFFNANG KEDEKUT


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Tiba-tiba plak nak marah nuffnang ni dah kenapa? Ni sebab CPUV la. Bulan lepas ada iklan baru duk menari-nari kat blog cheq. Tu pun satu iklan ja. Bagilah banyak-banyak sikit.

Sebenarnya cheq bukan nak marah pun. Suka ni nak bagitau setelah sekian lama takdak iklan nuffnang kat blog cheq, tup-tup bulan 7 ada plak. Last sekali cheq dapat iklan nuffnang bulan April nun.

Terima kasih nuffnang.

Macamana nak CPUV banyak-banyak kalau nak update blog pun malas. Apatah lagi nak berblogwalking. So, takyah nak berharap dapat CPUV banyak-banyak.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~




PETUA HALANG CICAK MASUK RUMAH

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Rumah ada cicak tu perkara biasa.  Kalau yang takut cicak tu, nampak cicak kecik punyalah menjerit macam nampak dinasour.Tapi kalau dah banyak sangat, bolehlah ikut petua-petua ni.  Sangat berguna untuk halau cicak dari masuk dalam rumah. 

KULIT TELUR 


Cicak tak suka dengan bau kulit telur. Letak ja kulit telur tu kat celah tingkap atau kat dapur, atau kat mana-mana tempat yang banyak cicak. Kulit telur tu hendaklah ditukar selang 3 minggu.

SERBUK KOPI


Sediakan satu bekas. Letakkan serbuk kopi serta serbuk tembakau ke dalam bekas tu dan gaul rata. Kemudian ambik pencungkil gigi atau batang mancis dan sapu gam di hujungnya. Celupkan ke dalam serbuk kopi yang digaul dan pastikan serbuk kopi tu melekat kat batang mancis tu. Dah siap boleh letak kat belakang almari, belakang peti ais. Cicak akan mati bila makan serbuk ni.

BAWANG PUTIH @ MERAH


Kalau tak percaya, cuba gantung bawang putih atau merah ni. Ataupun, kisar dan sembur di sudut-sudut yang banyak cicak.

LADA HITAM


Sediakan lada hitam, serbuk cili dan letak air. Lepas tu masukkan dalam botol spray air. Sembur di bahagian dinding, sudut, celah pintu, belakang almari untuk halau cicak. Cicak ni memang tak tahan dengan pedas.

PLY PAPER


 Ply paper boleh membuatkan cicak tersekat. Letakkan di bucu dinding untuk perangkap cicak yang lalu di atas ply paper ni. Hmmm...kalau cicak tersekat kat atas kertas ni, macam tak sanggup pulak nak kutip kertas ngan cicak ni. Geli makkkk... Nampaknya sampai tinggal tulang kerangka la cicak tu kat situ.

AIR SEJUK


Kalau nampak cicak, sembur dengan air sejuk. Air sejuk akan melumpuhkan pergerakan cicak.

BULU AYAM


Cicak takut dengan burung. Bulu ayam ini akan disangka bulu barang dan membuatkan cicak melarikan diri. Gantung ja bulu ayam tu dekat sudut dalam rumah tu.

Oleh : Feyra Nasrom

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

TUGAS YANG PALING STRESS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Antara banyak tugas yang cheq buat, jadi pencatit minit la yang paling cheq stress. Nak pulak mesyuarat melibatkan orang-orang besaq ni, lagi la kalut di buatnya. Nak kena bukak luas-luas telinga ni, kena alert dan pandai ambik point ja. 

Bukan calang-calang orang dapat duk kat sini.
 Bab nak ambik point-point yang penting tu belum stress lagi. Yang paling stress nak taip balik apa yang cheq tulis. Disebabkan trengkas cheq tu memang seringkas-ringkasnya, jadi cheq sendiri pun tak paham apa yang cheq tulis.

Macam mesyuarat kelmarin (Jumaat), nama cheq naik jadi pencatit minit. (hanya insan bertuah ja yang terpilih ni). Mulanya memang ada seorang penolong catit minit ni. Sampai ke minit-minit terakhir pun dia tak sampai lagi. Urusetia call pun tak dapat. It's okay for me.



Tulisan buruk, tuan punya pun tak reti baca.


Tapi yang membuatkan cheq bertambah stress, adalah disebabkan mesyuarat tu adalah dari peringkat negeri, hanya dibuat di daerah cheq saja. Sepatutnya depa dah bawa pakej sekali dengan pencatit minit. Bila dah bos cheq ajukan masalah ni, barulah sebulat suara setuju pencatit minit adalah dari peringkat negeri punya dan dikuatkuasakan pada mesyuarat akan depan. Kiranya cheq ni ,mangsa keadaan dan terpaksa redha serta pasrah.

Sebenarnya coretan ni dibuat setelah cheq stress duk menaip minit mesyuarat yang entah bila nak habis ni. Rupanya boleh release tension jugak bila membaca dan mengupdate blog. Hehehe... 


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

BAKING SODA PELBAGAI KEGUNAAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Baking Soda selama ini guna untuk baking je. Rupanya pelbagai lagi kegunaannya. Like dan Share.


Sumber dari google

1. Untuk memasak  memang la ini tujuan utama kita beli benda tu pun kan.

2. Deodoran semulajadi - kalau ade sesapa yang tak suka pakai deodoran, atau tak boleh pakai deodoran, boleh guna baking soda ni. Caranya, basahkan ketiak seadanya, pastu tepek la baking soda ni. Macam tepek bedak la jugak kaedahnya.

3. Menghilangkan kesan peluh, daki & minyak - Nak2 pulak baju sekolah anak2 atau  uniform suami, berdaki & kotor, korang boleh rendam baju2 tersebut dalam air sabun pastu campur la sikit dengan baking soda dalam air tu.

4. Gunakan sebagai pencuci mulut - Ini bukan pencuci mulut yang ala dessert tu tau. Ni pencuci mulut ala2 listerine tu la. Korang campurkan baking soda dengan air pastu gunakan untuk berkumur. Pasni ni tak yah lagi beli listerine. Jimat duit.

5. Skin exfoliator - tak reti aku nak translate jadi melayu. Kiranya macam skrub muka la. Buat tanggalkan kulit2 mati di wajah tu. Caranya, campurkan baking soda dengan sedikit air sampai jadi pes. Pastu gosok2 la kat muka korang. Tenyeh2 sampai tercabut kulit muka mati atau kulit yang kusam tu.

6.  Untuk mencuci sikat & berus rambut - Kadang2 korang perasan tak sikat korang tu dah berkerak2. Penuh dengan sel2 kulit kepala & kelemumur.. Takkan nak cungkil satu2 bilah sikai tu kan. Cara paling senang, bancuh baking soda dengan air suam, pastu rendam la sikat2 & berus korang dalam air tu. Agak2 dah lama, bilas la dengan air biasa. Pasni sikat korang dah bersih dari daki2 tu semua.

7. Garam mandian (bath salt) - selain boleh guna sebagai skrub muka, baking soda pun boleh jadi skrub badan tau. Caranya sama cam buat skrub muka tadi. Tapi untuk lebih best [sebab kult badan tak sama dengan kulit muka], campurkan dengan sikit garam. Kiranya skrub tadi ada bahan tambahan la. Kalau yang suka berendam pulak, campurkan baking soda + garam dalam air rendaman tu. Kalau nak wangi tambah la minyak yang wangi tu.

8. Pemutih gigi - seminggu sekali masa nak gosok gigi, cuba campurkan baking soda dengan ubat gigi tu. Pastu gosok gigi cam biasa. Secara tak langsung boleh memutihkan gigi korang. 

9. Pengganti mopiko - Tau ke apa mopiko tu?? Ubat untuk gigitan nyamuk tu. Kalau takde mopiko takpe. Cuba campurkan baking soda dengan sedikit air sampai jadi pes, pastu tepek je kat tempat yang nyamuk gigit tu.

10. Merawat sunburn atau luka akibat pisu cukur, pun boleh guna kaedah mopiko tadi.

11. Membersihkan karpet - Kalau karpet korang kotor, payah2 sangat, taburkan baking soda tu kat karpet, pastu gunakan la vacuum untuk cuci karpet tu. Insya-allah semua kotoran akan hilang.

12. Sebagai syampu kering - penyelesaian untuk rambut berminyak, taburkan baking soda pada rambut lepas tu blow rambut dengan hair dryer.

13. Hilangakan blackhead - Cara macam buat skrub muka juga. Tapi tenyeh la kat tempat blackhead tu. Pasni takyah susah pakai pore pack yang memang kurang berkesan tu.. Heheheh

14. Lembutkan daging - ni memang petua dolu2 ni. Rebus daging dengan sedikit baking soda, supaya daging tak liat.

credit to SYANI


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~











WW : KERETA KEMEK


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Kereta kemek ni sebabnya oleh cheq sendiri. Pergi raya rumah emak saudara sepupu, cheq bawak kereta sendiri sebab husband cheq pergi tengok bola kat stadium.

Masa nak balik tu, reverse kereta boleh plak pergi langgar tiang lampu. Sebelum ni takdak, rupanya 2, 3 hari sebelum raya  tu baru dicacaknya tiang tu. Lampu pun takdak lagi. So, bukan salah cheq tau. Salah orang yang pi tanam tiang tu la.




Dah la baru lepas raya dan balik kampung, dah guna banyak duit. Tak pasal-pasal nak keluarkan duit nak perbaiki kereta pulak.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

SELAMAT HARI DRIVER SEDUNIA


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Baru saja cheq dapat tahu, ternyata semalam adalah Hari DRIVER Sedunia..

DRIVER adalah pekerjaan
 Yg paling indah & mulia.
Dia banyak MENGALAH dlm bnyk hal.  

DRIVER
Dia juga KORBANKAN masa
Kekeluargaannya hanya untuk
Tugas dan juga orang atasan....

DRIVER
Dia KORBANKAN masa
Bersama istri dan anak2nya dengan bekerja sampai malam TANPA mengeluh

DRIVER          
Dia telah bersusah payah tapi masih dimarahi org
dan orang atasan. Kehidupan Dia berakhir hanya untuk
MENGALAH demi
KEBAHAGIAAN orang lain 

Kalau dia keluar makan atau ke tandas,
org kata dia MERAYAU

Gaji & Elaun yg di terimanya juga 
Tidak sebanyak mane berbanding 
Apa yg dilakukan
Dan sekiranya ada kesalahan pemotongan gaji dan tindakan t.tertib pula dikenakan

DRIVER
Demi menjaga keselamatan org sekeliling dia sanggup pertaruhkn keselamatan diri sendiri,

DRIVER
Kebaikan dia juga tidak banyak di pandang berbanding kesalahan dilakukan 

DRIVER
Kalau dia tidak tegas, org akn ambil kesempatan 
Dan tidak tinggal juga org yg memandang rendah kepada dia

DRIVER
Kedudukan Dia juga adalah yg paling bawah dalam carta organisasi,
Walhal tugas dia lebih berat daripada org yg di atas

Dumber dari Google

OH DRIVER
Tapi di tengah terpaan
segala macam tuduhan dan dugaan,
dia tetap TEGAR.... KUAT

HARGAILAH setiap DRIVER dlm hidup anda.
Anda tidak akan pernah
tahu apa PENGORBANAN yg
sudah dilakukan buat Anda.  ITULAH DRIVER

kirimkan kepada semua group supaya mereka TERSENYUM  dan kpd
semua warga MALAYSIA supaya
mereka SEDAR bahwa
DRIVER itu amat BERHARGA

:: copy paste dari group whatsap

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~




DISAMAN KERANA CERMIN GELAP, BUKAN KERANA STIKER

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


KUALA LUMPUR - Susulan viralnya gambar surat saman yang dimuat naik oleh laman Info Roadblock JPJ/Polis, 17 Julai, yang mendakwa seorang pemandu disaman kerana melekat sticker di cermin kereta, pihak berkuasa tampil memberikan penjelasan.


Harian Metro melaporkan, Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik Negeri Melaka, Deputi Superintendan Mohd Sham Abdullah, berkata, pemandu terbabit disaman kerana menampal plastik berwarna hitam, bukannya pelekat seperti yang didakwa. 

"Sticker (pelekat) yang dimaksudkan dalam saman itu adalah yang menjadikan cermin kereta gelap. Dia tampal plastik warna hitam. Bukannya pelekat seperti yang diviralkan itu. 

"Kita saman cermin gelap dan orang yang kena saman ini, dia menerima saman itu. Tetapi yang memviralkan benda ini sebenarnya bukan orang kena saman. Rakan dia yang langsung tidak tahu cerita sebenar. Kita sudah sahkan dengan orang yang kena saman. Memang rakan dia yang buat (viralkan) saman itu dan dia tidak tahu apa-apa. 



"Kalau pasal 'sticker' (pelekat) langsung tidak pernah saman. Pakailah pelekat kelab kereta ke, kelab golf ke, tak pernah saman. Yang kita saman tampal plastik yang jadikan cermin gelap," tegasnya. 

Justeru itu, beliau menasihatkan orang ramai agar tidak memviralkan perkara tanpa mengetahui fakta sebenar dan dapatkan pengesahan daripada pihak polis terlebih dahulu. - PIXEL MEDIA

KENAPA RASA PENING LEPAS MAKAN KAMBING

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Kenapa Rasa Pening Lepas Makan Kambing...???



Jawapannya kerana daging kambing pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti:

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Lemak di bawah permukaan kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

KHASIAT DAN KELEBIHAN DAGING KAMBING:

- Mencantikkan Kulit

- Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.

- Pengambilan protein yang secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

- Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.

Selamat mengamalkan makanan2 Sunnah.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

DAEHAN MINGUK GIVEAWAY BY SITI YANG MENAIP


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Klik banner untuk join

Hadiah-Hadiah Daehan Minguk Giveaway By Siti Yang Menaip :

3 x Magnetic Holder Memo (3 Pemenang)
4 x Keychain Korean Folk (4 Pemenang)
3 x Fridge Magnet (3 Pemenang)
2 x Korean Souvenirs Nail Clipper (2 Pemenang)

12 Pemenang !! 12 Pemenang !!



SEGMEN SESUCI LEBARAN BY HANI RAHMAN



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Klik banner untuk join

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~





GIVEAWAY SAKAN BY EYQIN AND ECAH




Klik banner untuk join

Assalamualaikum . Jemput join GA SAKAN ni . Dibuat julung-julung kali okay guys ? Hahaha . GA ni akan bermula hari ni , 10 Julai 2016 sehingga 10 September .

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
  • Blogger Malaysia
  • Follow blog Eyqin dan Ecah *semua akan di follow back , in shaa ALLAH
  • Copy code entry dibawah dan postkan di blog anda .
  • Copy link entry dan pastekan diruangan komen GA ini
  • GA akan terbatal sekiranya kurang daripada 20 penyertaan .
SENARAI HADIAH :

  • 4 shawl ( 2x pemenang )
  • 2 novel ( 2x pemenang )
  • RM30 ( 1x pemenang )
  • Sepasang sarung lengan ( 1x pemenang )

Saguhati :

  • Review blog dan bloglist ( 3x pemenang )
So , mari ajak kawan-kawan join sekali yaaaa ! Terima kasih !

12 SYAWAL - KEMBALI BERTUGAS



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Selesai percutian kami sekeluarga selama 16 hari. Harini 12 Syawal, cheq dan husband dah mula masuk kerja. Anak-anak pun dah mula masuk sekolah dan taska. 

Disebabkan cuti lama, anak-anak punyalah liat nak bangun pagi. Akibatnya, sampai sekolah dan opis lambat.



Sampai kat ofis, suasana hari raya tu masih ada. Kuih raya pun duk ada lagi atas meja. Nampaknya masih ada lagi yang bercuti raya.

Azam cheq sempena masuk ofis lepas raya ni adalah nak buat kerja tanpa bertangguh-tangguh lagi dan yang paling penting, cheq nak diet. Raya haritu makan tak ingat-ingat.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

KAD PENGENALAN BOLEH JADI KAD TOUCH N GO

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Rupa-rupanya kad pengenalan kita boleh jadi kad TOUCH N' GO jugak. Dah bertahun-tahun cheq pegang kad pengenalan, baru cheq tau ada banyak kegunaannya. 

Al-kisahnya, yang cheq boleh tau tu sebabnya semalam kami sekeluarga nak balik ke Kelantan dan guna plaza tol Jitra. Nak masuk highway PLUS kena bayar RM1.60. Husband cheq dah siap sedia dengan duit nak bayaq. Sampai kat pondok tol, budak jaga tol tu takmau terima, katanya kena guna kad TNG. 

Sebelum ni memang ada kad tu tapi sebab duk Kelantan, takdak highway jadi memang la tak guna. Dah punggah beg duit cari kad tu untuk tambah nilai. Macam biasa la kalau dah kelam kabut duk mencari tu, dengan berderet kereta kat belakang lagi, memang tak jumpa. Budak jaga tol tu mintak kad pengenalan husband cheq, katanya boleh guna jugak dan tambah nilai RM10.



Kihkihkih, terasa macam blur sekejap. Dah bertambah maju Malaysia ni. Kami laki bini ja masih duk kat bawah tempurung. Belek kad pengenalan, rupanya kat bahagian belakang kad tu memang ada tercetak TNG. Mudahlah lepas ni, just bawak kad pengenalan ja, tak payah guna banyak-banyak kad. 

Terima kasih kad pengenalan kerana memudahkan kerja kami. Alhamdulillah, kami sekeluarga pun dah selamat sampai di Kelantan.


~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~

BERTAMBAH KOLEKSI TUPPERWARE




السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Setiap tahun, bagi petugas-petugas yang menjaga keselamatan negara yang tak dapat cuti raya, akan diberikan satu bekas biskut raya oleh kerajaan negeri. Tahun ni cheq tak dapat sebab cheq dapat cuti walaupun tak balik beraya di kampung. Sob,sob...  Husband cheq layak dapat sebab tak cuti lagi.



Walaupun dalamnya tak seberapa, tapi sedikit sebanyak dapat mengubat duka tak dapat bercuti raya. Cheq pulak suka kumpul bekas biskut ni. Tahun ni lain pulak patternnya. Dibuatnya ruang-ruang kecik di dalamnya. Sesuai untuk diletakkan pelbagai lauk.

Terima kasih Menteri Besar Kelantan dan staf kerajaan negeri atas sumbangan biskut raya ni dan menambahkan koleksi tupperware cheq ni. Walaupun jenamanya bukan Tupperware.

~~ Terima kasih kerana sudi membaca ~~