MALANG TIDAK BERBAU

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Peristiwa ni berlaku pada hari raya haji yang pertama. Memang tak pergi kemana pun pagi raya tu. Takdak rumah nak dituju. Sedara terdekat yang rumahnya wajib pergi di hari raya pun takde, diaorang dah bergerak ke Johor untuk kenduri sambut menantu. Bila dah masuk petang jadi boring duk rumah, jadi plannya nak ambil angin kat Pantai Cahaya Bulan dengan anak-anak.

Baru ja lepas lampu isyarat pertama, cheq dah bertembung dengan sebuah bas. Pada mulanya cheq ikut belakang ja bas tu, memang takdak syak apa-apa pun. Bila bas tu dah makin slow dan bergerak ke kiri (cheq ingatkan bas tu nak berhenti untuk turunkan penumpang), cheq terus potong ke depan bas. Sampai di lampu isyarat kedua, kereta dah banyak. Rasanya keta cheq berhenti di antara nombor 7 atau 8 dari lampu isyarat tu. Tiba-tiba rasa kereta cheq bergegar dengan bunyi kuat. Cheq terus pegang baby Damia kat sebelah tu. Dalam pada masa tu, nampak bas tu lalu sebelah kanan kereta cheq, terus langgar dan seret plak kereta depan cheq.

Berderau darah cheq. Rasa ketar kepala lutut. Terus cheq berhentikan kereta kat tepi, keluar tengok belakang kereta, sportrim dan tayar dah musnah. Terus naik darah, tengok bas tu dah sayup jauh ke depan. Cheq terus masuk kereta, tekan minyak nak kejar bas tu. Sebabnya lupa nak tengok nombor plat bas tu. Semua orang jadi panik jadi masing-masing macam terlupa nak tengok nombor plat bas tu.



Sepanjang jalan cheq ikut jejak bas tu, macam ada perayaan. Orang ramai di kiri kanan jalanraya. Rupanya, bas tu dah sondol banyak kereta kat tepi jalan. Paling teruk bas ekspress, remuk habis.

Bas tu dah tersekat kat PCB sebabnya memang jalan mati dan orang pulak ramai. Masa cheq sampai tu, orang ramai dah kerumun bas tu. Pemandu bas tu pulak dah lari sembunyi di kerusi belakang atas bas tu. Bila dah dapat orangnya, memang dia kena pukul. Tak sampai hati pulak cheq nak tambah sekeh kepala dia. Polis datang bawak pemandu bas tu ke hospital sebab habis bengkak muka dia kena pukul.



Dengan tayar kereta yang dah takdak angin tu, cheq balik ke Kota Bharu. Dalam perjalanan balik tu, member telefon bagitau bas tu dicuri dari stesen bas Kota Bharu dan lelaki tu ada masalah mental. Perghhhh....memang tak dapat nak tuduh dia kat mahkamah la.kalau betul dia ni ada surat mental. Patut charge syarikat bas tu sebab cuai menjaga harta sendiri.

Alhamdulillah, nasib baik tak jadi apa-apa kat anak-anak cheq. Kakak ngan adik memang nampak dah bas tu sondol kereta di belakang cheq. Diaorang pun macam tergamam ja. Takdelah sampai trauma. Sekarang ni, cheq patah kaki la. Kota bharu masih cuti, bengkel kereta masih tutup lagi. Duk la terperap dalam rumah.

5 comments:

  1. Alahai, nasib tak jadi apa=apa. Sengaja kot mat mental tu sondol... Huhu

    ReplyDelete
  2. kesiannya kat mama.. mesty terkejut sangat kan. papepun sabar taw mama..

    ReplyDelete
  3. isk orang gila bawak bus time2 raya...takut nyeee

    ReplyDelete
  4. bahayanya. take care ya. banyakkan bersabar :)

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.