Bila Loya-Loya Datang

Selalunya bila pregnent ja cheq alami loya-loya.
Harini tak sedap badan, rasa loya-loya nak muntah.
Tak tahu la salah makan ke apa.
Selongkar beg kerja cheq, jumpa la ubat tahan loya cheq.

Inilah ubatnya. HACKS tapi hanya perisa limau ni ja
yang boleh diterima.
Memang berkesan tahan loya dan muntah untuk cheq la.
Keberkesanannya terserlah masa pregnent anak ke 2.
Masa tu loya nak muntah, try makan asam tak menjadi.
Muntah sama jer. Lagipun cheq tak suka sangat masam-masam ni.
Bila try kulum gula-gula hacks ni menjadi, hilang loya.
Pastinya gula-gula berangin ja, kalau yang manis bertambah loya.

Barley Mints, one of my favourites. Berangin jer.

Bila dah start pregnent anak ke 3 dan ke 4 ni, memang cheq standby gula-gula berangin la.
Dalam ofis, dalam kereta, dalam beg semuanya ada.
Sampai la sekarang masih amalkan macam tu.
Tak berani plak nak suruh kengkawan cuba.
Kut nanti sakit gigi, salah I jugak...=)



40 comments:

  1. Sue pun awai2 pregnant kulum gula2 berangin dan asam ko...kurang la sikit loya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try jugak makan macam-macam asam dulu, tapi cannot go. =)

      Delete
  2. oo sis preggy ke? hehehe..tahniah2

    ReplyDelete
  3. aik...macam ada berita gumbira je ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi SA.
      Sekarang ni tengah bersedih tak sihat.

      Delete
  4. patutla nak demam, ada isi ka?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa2, saya doakan ada rezeki nanti. insyaAllah. ^_^

      Delete
  5. owh, tahniah sis.. semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik ketika mengandung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi la Mama. Tak sihat sebab kena hujan =)

      Delete
  6. Weeehoooo ada isi tahniah mama
    K sofu selalu layan asam kulit limau je mmg standby je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde rezeki lagi sis Sofu.
      Terliur plak dengar asam kulit limau ni.

      Delete
  7. barley mint tu feveret sy juga... eh dah lama tak jumpa sweet tu... rindu plak hihi
    ** btw tahniah ... semoga sihat-sihat selalu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentiasa ada dalam simpanan saya. Time ngantuk, kalau kulum ni pun boleh hilang gantuk.

      Delete
  8. Lain org ain cara..btl x? Hehe.
    Tp ok jgk mkn gula2 tu
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa anak pertama try makan asam, muntah jugak.
      Asyik masuk wad jer.

      Delete
  9. wah! mcm ada berita baek je..klau betul tahniah..hihi..kakak timm pun awai2 preggy dasat alahan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi Timm. Doa-doakan lah yer =)

      Delete
  10. loya sebab nak tambah 3 putera kot. hihihi

    ReplyDelete
  11. kalau loya loya HACKS memang diperlukan la ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, husband saya kalau loya pun dia amik hacks saya.

      Delete
  12. mama akalau loya, cium limau nipis.. ahh.. kalau nak muntah, tepi jalan pun boleh.. mama dulu, benti kat traffic light, bukak pintu kete,'terus muntah... tekejut org sebelah.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la mama. Dulu atas motor pun boleh muntah. Habis belakang husband kita.

      Delete
  13. lorr.. igt nak dpt baby td.. hee semoga cpt sembuh kak ^^

    ReplyDelete
  14. Moga cepat sembuh mama. Moga ada berita baik..

    ReplyDelete
  15. loya2? ingatkan ada 'something' tadi..semoga cepat sembuh ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...nothing la JM. Belum sampai rezeki lagi.

      Delete
  16. nie dh sihat belum...kesian mama...

    ReplyDelete
  17. Ayu klu loya pon suke mkn gula2 berangin ni... tp klu dpt asam jeruk ke... ohhh tak henti

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.