TRAJEDI DI HARI PERNIKAHANKU

24 MAC 2007

Setelah sebulan bertunang, so tiba la masanya utk cheq berkahwin...
Rombongan dari pihak lelaki datang dari Kota Tinggi, Johor dgn 2 buah van dan berbiji2 keta la....
Time tu xdak lagi homestay, so depa semua bertumpang di rumah kenalan di Kuala Kedah....
Disebabkan depa datang dari jauh, maka hari nikah dan hari kenduri buat pada hari yang sama...

Perancangan nk menikah lepas Zohor dan nk akad nikah di masjid....
Time ni trajedinya berlaku...
Tok kadi yang uruskan pernikahan cheq tu kena pi kursus plak last minit....
Pihak lelaki dh menunggu di masjid...
Time tu penggunaan henpon masih belum meluas, satu masalah nk contact tok kadi tu....
Tok kadi ni pn satu, dia tak serah tugas tu kat rakan sekerja dia....
Berulang kali p jenguk rumah tok kadi, orang rumah dia kata akan balik petang tu....
Takkan nk suruh pihak laki tgu kat masjid sampai petang...
So, ajakla mai rumah makan kenduri dulu....
Sob, sob, sob....x dapat la kami nk makan beradab...
Jenguk kut tingkap, tengok pengantin laki x lalu nk makan dh...

Daripada pukui 3, 4, 5 batang hidung tok kadi pn x nmpk lagi....
Rombongan sebelah laki dh muncung sedepa...
Keluarga belah cheq pulak dh kelam kabut dan serba salah...
Cheq ni plak dh berpeluh2, mekap habis luntuq....
Bayangkan dari pukul 11 pi mekap kat mak andam...
Malunya bila org kampung duk tanya pasaipa xduk skali dengan pengantin laki....
Huhuhuhu....
Xkan la nk duduk bersimpuh tepi pengantin laki padahal kami belum menikah lagi....

|
|
|
|
|

Akhirnya nk dekat pukul 6, baru la tok kadi tu sampai....
Muka masing2 dh mencuka....
Maka bermula la upacara akad nikah.....
Nasib bek tok kadi tu x tanya banyak soalan kat laki cheq pada masa tu...
Kalau tak mesti kena tumbuk punya. Hahaha....
Setelah laki cheq berjabat tangan dgn ayah, maka sah la kami menjadi suami isteri....

Disebabkan upacara dh lewat sgt sampai nk masuk maghrib...
Xdak la upacara bergambaq...
Rombongan laki nk bergegas balik ke johor...
Keluarga cheq pulak masing2 dh tukaq baju dh, x sedondon dh...
Al -maklum la dr pagi buat keja..
Gmbaq pn ala kadar ja, xdak la berposing bagai..
Sedihhhh...xdk kenangan nk tunjuk kat anak2 nti...

Ni la yang dikatakan makan kenduri dulu baru menikah....

Masa ni laki cheq tgh berdebar2 dh ni...

Setelah kami dh sah jadi suami Isteri


Gumbira setelah semuanya selesai..

No comments:

Post a Comment

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.