AIS KRIM FAVOURITE WAKTU KECIK DULU

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Anak-anak dah masuk tidur, aman la sikit nak buat kerja rumah.
Kalau tak cheq sibuk kemas kat dapur, diaorang sibuk sepah kat ruang tamu.
Selesai berkemas, sementara tunggu cik husband balik kerja, cheq layan dulu aiskrim yang cheq beli tadi.
Ais krim ni memang favourite cheq dari kecik-kecik dulu. 
Nak plak kalau perisa kacang merah, memang sekejap ja habis.

Dulu, lepas habis fardhu ain pasti akan singgah kedai runcit kat kampung.
Beli ais krim potong ni, kadang-kadang beli sampai 2 batang.
Masa tu harganya baru 20 sen sebatang.
Sekarang ni sekotak baru ada 6 batang tapi harganya dah RM7 lebih.
Beli jugak sebab dah lama tak jumpa.


tersalah beli perisa. Ingatkan perisa kacang merah
rupanya perisa pulut hitam tapi sedap jugak.

Dah habis 3 batang perisa ni. Esok kalau anak-anak
tanya, bagitau ja kucing curi makan.


Nampaknya esok cheq kena beli yang lain la, sebab cheq dah makan banyak.
Comfirm anak-anak akan tanya esok.
Itulah, makan sampai tak ingat anak-anak.

13 comments:

  1. sedapnya ais krim..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. hikhik, feveret sy jugak...sm lah dri kecik lagi memang suka..ahaks

    ReplyDelete
  3. Dayana pun suka ni! Perisa durian sedap juga kan

    ReplyDelete
  4. Samelah saya pun suka ice cream kacang. Zmn sy satu 50sen je. Sekarang dah naik sampai singgit lebih huhu ~ Btw, Selamat Hari Raya buat tuan blog :)

    ReplyDelete
  5. sedap ni ann.
    sampai skang masih feveret ramai org...

    ReplyDelete
  6. sedap aiskrim ni nampaknya kena p Cari gak ni

    ReplyDelete
  7. sedap nih.. Eyda suka jugak aiskrim nih..

    ReplyDelete
  8. sampai ke sekarang ni ayu suke tau kak
    mmg fav ni kalau potong kacang merah

    ReplyDelete
  9. eh betol la.. time kecik2 mmg ada bnyk jual.. murah2 plak tu.. balut dgn sarung yg kertas tu je.. petak2 n ada prasa jagung n durian skali.. tp CT pun akan plih kacang..

    ReplyDelete
  10. Dulu masa sekolah rendah rajin gak singgah kedai uncle cina tu beli asi cream ni..tapi la ni tak beli dah...jarang p kedai dah kalau balik kg,..

    ReplyDelete
  11. Aiskrim ni memang sedap..dulu time skolah..doploh sen je sebatang..skrg ni xtau la bpe harga dia.. :)

    ReplyDelete
  12. suke kacang merah dgn jagung. nyum!

    murahnye dulu 20 sen. zqman kite kecik 5p sen dah sebatang skrg takyah cite lah.gst lagi

    ReplyDelete
  13. Assalam ann,
    yaaaaaaaaaa
    aiskrim potong

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.