KISAH 1 MALAM

Balik kerja jer, cik husband tanya "malam ni nk masak ke nk makan kat luar?"
Cheq yang letih ni terus la ngaku nk mkn luar...
Keletak, keletuk mandikan diri, anak-anak siapkan diaorg...

Plan nk mkn ikan bakar kt PCB......
Tempat yang biasa kami sekeluarga makan.....
setelah bersiap ala kadar, bertolak la kami sekeluarga....
dalam keta,biasala kakak ngan adik tak abis-abis tengok cd cite FROZEN....
baby pn tumpang sekaki duk kt belakang, lega mama leh betulkan pinggang jap...

Tgh tgk cd Frozen. Tak reti jemu. Kakak tu sampai dh bleh hafal dialog ngan lagi dlm cite tu dah. Lega skit bila baby Damia nk duk kat belakang dgn kakak-kakak dia ni.

on the way nk ke PCB, nmpk ada orang jual buah cempedak....
la tu jugak teringin nk mkn, minta cik husband belikan time balik nti....

Kalau teringin nk makan ikan bakar, kat sini la kami selalu datang. MIB....harga pn bleh tahan...posing skit kakak yer..

dh sampai, tgk 2,3 biji meja ja yang ada orangnya....
terusla pergi pilih ikan....
cik husband kita mesti pilih sotong walaupn tak sedar diri ada sakit gaout...
dh larang tapi degil jugak...
lantak lah dia yg nk sakit...

Bahan-bahan mentah yang bakal menjadi hidangan makan malam kami...semuanya fresh-fresh..

keterujaan tgk ukan-ikan dari dekat. Sanggup kakak angkat baby yg tak nmpk tu.

sementara tunggu masakan siap, kitaorg amik angin laut....
snap gambar dan berselfie 2,3 keping gambar....
time tu jugak la ada sekawan kucing-kucing duk usha baby damia...
takut la budak tu, dh taknak berjalan..

Pemandangan.sungai kelantan..

Anak-beranak.sibuk dgn gajet...baby damia dh mengelepar takutkan kucing.

Cik husband mengayakan kasut raya yang tak sempat nk pakai time raya aritu sbbnya kakinya sakit.

pilih meja yang jauh skit dr laut tu...
kang tengah sedap mkn, ada plak anak2 yang jatuh laut....
macam biasa la, baby chair mesti ada 2 untuk family kami...
untuk adik satu, untuk baby satu...
tak lama pn baby duk dlm baby chair tu, sbbnya kucing2 tu masih berkenan kat dia...datang merayap kat dia.
alih-alih baby melompat duk atas riba cheq...
makan bersuap la atas riba cheq ni.....

Kalau datang sini mesti nk minum air tembikai susu....kalau tak pn carrot susu. Kat kedai lain tak plak kami order air gini.

Inilah makan malam kami...sebulan sekali jer pn nk makan besar camni.

Udang tu cik husband kita yg tolong kupaskan. Tgk cheq terkial-kial sebelah tangan sambil meriba baby  Damia.

Akhirnya baby Damia terlena sambil menyusu. Sbb tu la cheq suka pakai shawl besar-besar ni leh cover masa menyusukan baby.

selesai mkn, cheq ajak husband cheq pusing-pusing bandar jap..
balik duk rumah pn boring...
on the way tu, cik husband berhenti beli buah cempedak....
laaa...dia ingat lagi rupanya. cheq pn dh lupa padahal cheq yang minta beli tadi...
hihihih....suka sgt dia layan bini dia yang mengada-ngada ni...

Patutla cucur cempedak mahal..5 biji 2 hinggit. Kita beli yang mentah ni pn sekilo dah RM6. Tapi ttak6 la buat lepas mengidam.

sampai bandar, singgah mydin....
sebabnya nk beli jam dinding utk ganti yg rosak kt rumah ja...
tapi tau-tau ja la kan klau dh pergi dengan anak-anak ni...
diorg yang terlebih busy pilih barang yang diaorg berkenan...
jumpa mainan, diorg buat mcm duk kt taman permainan...
semuanya diorg try main...
nasib bek pekerja kat situ tak nmpk tp pastu jenuh la diorg nk menyusun balik mainan-mainan tu....
satu bab lagi time nk membayar...
diorg ni nk pegang barang diorg masing2...
4,5 plastik la jawabnya....

Senangnya hati diaorg ni...buat kedai ni mcm taman permainan. Siap berebut-rebut lagi  plak tu..


masuk dlm keta, dh dirabaknya plastik tu...
tak sempat nk sampai rumah la....
balik rumah, main sepah2....xpa yg nk mengemasnya mama diorg jugak...
penat main, salin baju dan masuk bilik utk tidur.....
esok bgn pagi, pergi sekolah/taska....balik rumah buat sepah-sepah lagi...



No comments:

Post a Comment

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.