SATAY IKAN = LOCKING

Sejak dari kecil lagi cheq mkn satay ikan ni...
Kat kg dulu, penjualnya naik beskal pusing dlm kampung....
Lalu depan rumah ja, penjual tu picit loceng la...
Kami adik-beradik pn jenguk la tgk, siap kejar lagi...
Mmg setiap kali kami akan beli...
Dulu, satu batang lidi tu seposen ja...
Sejak pindah ke kelantan ni, selalu sgt jumpa penjual satay ikan ni...
Tak gaduh-gaduh nk kejar dah...


Kalau jumpa kakak ni mmg wajib beli. Ntah mandrem apa yg kakak ni pakai. Kakak ni pn tak payah nk kejar-kejar mmg dia statik tgu kat situ jer...

Manis jer kakak ni. Kakak ni akan bakar satay ni bila kita dh order. Kuah dia ada 2 jenis...pedas dan manis. Cheq prefer yang pedas sbb ada jugak manisnya.

Inilah satay ikan a.k.a locking yang telah siap dibakar dan berkuah.

Siap sedia utk dimakan.

Sebenarnya kat kelantan ni satay ikan ni dipanggil locking...macam bahasa orang putih plak.
Dh 20 sen satu batang lidi ni...
Kecik2 dulu selalu berebut dgn adik-beradik...
Sekrg ni, cik husband ngan anak-beranak cheq tak suka makan benda ni...so, cheq punya semua ni...

No comments:

Post a Comment

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.