WORDLESS WEDNESDAY : LOGHAT


Kecelaruan bahasa berlaku dalam family cheq.
Cheq kompom la loghat utaqha baq hangg...
Anak-anak plak dah terror kecek klate.
Depa plak yang ngajar cheq kecek klate.

31 comments:

  1. Ahahaha kelaka bsca...loghat kelantan ayat perkataan plg pendek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...malas nak cakap panjang-panjang

      Delete
  2. hehehe betoi bila kita dah biasa loghat kedah, susah nak ubah ke kelantan.. kekadang cakap dengan orang luar, terkeluar jugak loghat kedah tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya cakap ja mesti orang dah tahu saya ni orang mana.
      malas la nk control-control cakap ni.
      nak kecek klate tak reti

      Delete
    2. hehehe.. sama laa kekadang cakap baku pun boleh jugak terkeluar loghat kedah tuh.. memang tak boleh control..

      Delete
  3. Replies
    1. hihihi..itulah uniknya rakyat malaysia

      Delete
  4. Hahaha. Belum bahasa sarawak lagi. =P

    ReplyDelete
  5. macam2 ek..saya orang johor..bahasa biaas je

    ReplyDelete
    Replies
    1. husband saya pun orang johor tapi berbelas tahun duk kat noghori sembilan.
      kadang-kadang keluar jugak loghat noghori tu

      Delete
  6. hahahha. macam macam loghat kita ni. uniknya uniknya malaysia. hiks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...kat negeri kedah ni pun banyak loghat jugak...
      yang belah dalam sana lagi pelik dengar depa cakap

      Delete
  7. bila keluarga bercampur, sorg sabah jati, qlate jati, kedah jati, nogori jati.. huru hara ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau pening kalau semua cakap sekali.
      anak saya bolehja dua-dua loghat ni

      Delete
  8. Nak pi pi ke nak gi gi? hehehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. punyalah singkat perkataan tu...hehehehe

      Delete
  9. ok per. boleh tahu banyak bahasa. best nyer. eyja jer x reti bahasa keluarga belah ayah.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayah eyja orang mana ?
      saya kalau balik johor, dengar MIL cakap jawa memang ternganga la

      Delete
  10. tapi family mertua saya lagi rare.. bapak mertua asal taiping, dia cakap macam loghat kedah, mak mertua asal kuala kangsar.. dia cakap perak tu pekat even dok kl dari umur 13 tahun tp slang dia x blh buang.. anak2 semua besar kat KL.. semua cakap slang kl. macam rojak pula fmly dorang punya slang hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah...yang tak faham, nganga dengar ja la

      Delete
  11. hahaha. takpa, depa boleh belajaq banyak bahasa.

    ReplyDelete
  12. Hahahah...family wa campor..trg campo selangor...:)

    ReplyDelete
  13. samalah kite... hahaha sy bila duk kedah lama dh bnyak prkataan kedah dh jadi kebiasaan dlm prcakapan sy.. bila balik kg.. jadi brcampur lak percakapan sy..

    ReplyDelete
  14. hehe...memang kecelaruan sungguh tu

    ReplyDelete
  15. SA org NS...tau je la orang NS cakap macam mana kan...hehehe

    ReplyDelete
  16. Kami adik-beradik, anak-beranak sume x pandai cakap loghat apa-apa.
    Main taram campo semua.

    ReplyDelete
  17. Hehe. Anak akak kang konfius depa asal negeri mana :')

    ReplyDelete
  18. best dengar lograt memacam ni.. hehehheee

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.