★★ MELUATNYA DENGAR ★★

Assalamualaikum

Sekarang ni banyak jugak drama atau filem menggunakan loghat utagha.
Kalau pelakon tu asalnya oghang utagha, sedap la denngaq.
Tapi, kalau orang bandaq try nak cakap utagha, naik melungai dengaq.



Pembetulan. kami oghang kedah tak panggil MARKET tapi kami panggil MERKET.
Semalam member cheq cuba bercakap utagha.
Clear disebutnya keliaq, sebutan yang betul adalah kelia.

Cheq ni sejak tahun 2005 dah keluaq merantau, tapi tetap pekat cakap utagha.
Husband dan anak-anak pun dah boleh cakap utagha.
Kalau kena cakap bahasa baku tu macam terseksa sangat.

notajarihalus : betapa indahnya bahasa kita



14 comments:

  1. sama dgn Fida kak..walaupun duduk Kl ni hampir 6 tahun tapi bahasa Utaqa tak pernah Fida tinggai..Biaq p org KL tak faham pun..asalkan hati puas..nak try cakap Kl tapi lidah ni tergeliat saja..Oqang Luaq memang tak boleh cakap Utaqa.Bila depa try cakap..pelik gila..hahahaha..
    Tiada yang boleh tiru pelik Utaqa selain anak jati utaqa kan..Hidup Utaqa

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Suka erk?
      Kalau sesama utaqa kalau sembang memang agak laju sikit...
      So kalau tak faham tu cepat2 habaq tau..hehehe

      Delete
  3. Sama la org luar nak cakap kelantan bnyi siam.hihhi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.bunyi siam...tapi bila Fida cakap utaqa ada pulak kata Fida ni mek kelate..hahaha
      IC Utaqa kot..huhuhu

      Delete
  4. kadang-kadang kene belajar bukan main sebut sahaja :)

    p/s : Wardah ada review blog akak as pengomen aktif bulan mac boleh tengok link ni http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2015/04/review-blog-7-pengomen-aktif-mac-mama3.html

    ReplyDelete
  5. menarik belajar loghat negeri lain...

    ReplyDelete
  6. Kawan saya suka ckp utara. Memang rasa macam pelik..nak tegur takut kecik hati pulak..huhu..

    ReplyDelete
  7. Saya orang utara juga. Cuma utara saya sedang sedang saja

    ReplyDelete
  8. family belah arwah abah saya orang utara. masa duduk sana ada lah juga belajar cakap. lama-lama lupa balik macam mana nak sebutnya. family pak cik saya pun, even suami cakap kedah, isteri cakap kelantan, dua2 still pekat. xde pun nak bertukar. tiba2 nak cakap kelantan pula ke.. kita orang jati, kita kena juga pertahankan dialek kita kan.

    ReplyDelete
  9. Suka org ckap dalam loghat2 ni..xkisah la utara ke, timur ke..best :) ingt time blaja dulu..mcm2 loghat ada :)

    ReplyDelete
  10. Eyda boleh laa nak cakap baku ke apa.. tak laa pekat sangat utaranya..

    ReplyDelete
  11. Assalam ann,
    ater bunyi perak ok dak???
    he3

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.