Bila Elektrik Takde

Harini cheq masih lagi menjadi surirumah sepenuh masa.
Seronoknya dapat guling-guling dengan anak-anak kat rumah.
Lagi seronok apabila dapat menyediakan makanan untuk anak-anak dan cik husband.
Daripada sarapan pagi, makan tengahari sampailah makan malam.

Pagi ini kat rumah elektrik takde.
Kena potong sekejap sebab TNB nak perbetul apa tah.
Memang dah bersiap sedia dari semalam lagi sebab dah ada announcement.
Baju dah basuh dari semalam, phone,laptop dan power bank cas bateri bagi penuh.
Senang nak berblog, hehehe..

Macam biasa masak nasi selalunya guna periuk elektrik.
Tapi harini kena masak guna dapur gas.
Mulanya berjalan lancar tapi kerana terlupa kecilkan api...nasi cheq hangit.
Tak lah hangit sampai hitam semuanya tapi berbau tu yang tak tahan nak makan
Alahai ruginya... kena la masak sekali lagi.
Padahal masa duk kat kampung dulu cheq memang terror masak nasi guna dapur gas.
Masa dah berubah, sekarang ni semuanya dah mudah.
Semuanya dihujung jari, pakai tekan ja.
Tup, tup dah siap boleh makan nasi.


27 comments:

  1. Replies
    1. Dah selamat bagi kat kucing. Buangkan yang hitam tu gaulkan dengan ikan goreng.

      Delete
  2. Cik Mimie biasa guna rice cooker...xtau la pe jadi kalau guna dapur gas...hehehe..

    ReplyDelete
  3. hehe...saya samapi sekarang maish pakai dapur gas tanak nasi
    bukan apa, cepat sikit nak masak =)

    ReplyDelete
  4. yang bau2 hangit nih kadang2 sedap juga..

    ReplyDelete
  5. kalau zaza lagi la tak tau mcm mne nk masak kalau letrik xde sb guna dapur masak pun yg letrik huhuu.. *okey jgak tu mama bgi kucen mkn dapat pahala :)

    ReplyDelete
  6. Bau tuh boleh memotong selera kan mama.. yelah, dulu masak nasi guna dapur gas jer.. bila dah ada kemudahan nih, abis skill memasak guna dapur gas.. huhuhu..

    ReplyDelete
  7. kami ada gak guna dapoq gas
    selalu fail ada bau hangit skit2 baru la kalut tutup api hehehe

    ReplyDelete
  8. sedap la nasi berkerak hihi ;)

    ReplyDelete
  9. huhu dah biasa pakai rice cooker kan...

    ReplyDelete
  10. farah, terror tu masak atas gas.....akak fail selalu..>:)

    ReplyDelete
  11. x bestnya rumah xde letrik -.- payah-payah. nasib baik dah prepare semua erk. bagus2. sediakan payung sebelum hujan. hehehe

    ReplyDelete
  12. sy pun lama dah tak masak nasi guna dapur gas.agaknya kalau sy masak guna dapur gas lg teruk kot hitam ngan periuk2 sekali.hehehehe.

    ReplyDelete
  13. sekali sekala makan nasi berekerak sikit apa salahnya. hihi :)

    ReplyDelete
  14. mama, kak ana yg dah berpuluh tahun masak ni pun kalau masak nasi dgn gas,masih fail lagi hehe :)

    ReplyDelete
  15. mak kite suke makan kerak, haha
    Buang ka nasik hangit tu? syg nye..

    ReplyDelete
  16. okay la tu, kalau saya yang masak nasi guna dapur api mesti hangit semua. hehe

    ReplyDelete
  17. sy suka masak nasi guna dapur gas dr periuk elektrik... hehehe

    ReplyDelete
  18. Sedqp tu kerak nasi.. Wangi je..

    ReplyDelete
  19. Saya dekat sini masak nasi atas stove juga. Rice cooker setiap kali beli mesti rosak. Putus asa sudah.

    ReplyDelete
  20. Bestkan cuti duduk di rumah luangkan masa bersama anak-anak, hilang segala tekanan

    ReplyDelete
  21. ahahaah..itu biasa...pernah terjadi pada sis JM juga..kekadang lupa nk kecil api..sekali hangus..hitam..mmg susah nk sental periuk tu

    ReplyDelete
  22. Betul..SA dah x reti masak nasi guna gas dah...

    ReplyDelete
  23. Hehe. Kalau dah lama x masak nasik atas dapur gas memang jadi gitu le kak.

    ReplyDelete
  24. Masak nasi dengan periuk letrik dgn atas dapur mmg lain. Hehehehe

    ReplyDelete
  25. mujur ada kucing kan. boleh la kongsi dengn kucng2... kucing2 tu makan ke nasi hangit... hihihihi

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.