Kutu

Ni bukan cerita pasal kutu parasit tu tapi pasal cerita main kutu.
Selalunya kegiatan ni orang perempuan yang selalu terlibat.
Tapi sejak kebelakangan ni, kaum lelaki pun ada join.

Sebenarnya, cheq ada join main kutu ni dengan geng mak-mak kat kampung.
Saja suka-suka lagipun kalau nak kumpul duit saja-saja memang tak la.
Setakat satu nama RM 20 ja.
Rata-rata yang join main kutu ni adalah surirumah sepenuh masa yang incomenya hasil daripada penjualan padi.

Jadi, masa cuti kat kampung haritu cheq berpeluang untuk cabut undi sendiri.
Alhamdulillah, dapat la plak dalam ramai-ramai tu.
Walaupun tak banyak mana, lepas la untuk isi minyak kereta.

Tauke kutu sedang mengira duit.
Cabutan bermula. Masing-masing memilih
nombor bertuah.
Cheq seorang cabut sampai tujuh. 

Ingatkan dah tak dapat, rupanya yang terakhir
baru kena

Sebenarnya dah lama diaorang ni main kutu.
Tengok dalam buku tauke kutu tu, bermula sejak tahun 2005 lagi.
Cheq boleh terjebak pun sebab tanya emak pasal duit yang cheq bagi bulan-bulan.
Katanya buat main kutu. 
Selepas tu cheq dah asingkan duit belanja dengan duit kutu emak.
Sambil cheq pun join sekali. Meramaikan orang.

31 comments:

  1. Assalammualaikum. Lahai... Ingatkan kutu apa. Hihi. Mk sye pun main jga.
    Sya pun sma tpi time awal prsekolahan. :D

    ReplyDelete
  2. aida 2015 ni kutu = rm700 hu hu hu
    semua main sebab ada aim ~ insuran kta la, insuran anak-anak la, etc...

    ReplyDelete
  3. Cik Mimie pun main jugak...hehehe :) Tahun depan sambung lagi.. :)

    ReplyDelete
  4. Bestkan, mamamyja pon sampai sekarang main kutu. Huhu..

    ReplyDelete
  5. haha kite zaman sekolah dlu main. dgn adk bradek pun main dlu. sekarang dah tak sebab eden takdo income dah.

    ReplyDelete
  6. saya ingtkan kutu atas rambut ke ape..kihkihkih.. sy zamn sekolah dulu pernah ar main.. skrg mcm xde plk nk ajak..hehehe

    ReplyDelete
  7. pernah tengok nenek dekat kampung main. hahaha

    ReplyDelete
  8. baru belajar main.. main jugak, untuk barang Sophie Paris.. time turn tuh boleh laa shopping sakan.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. zaza pun dah lama terjebak kutu sblm nikah lagi.. skrg dgn family mertua pulak hehe. seronok sebenarnya!

    ReplyDelete
  10. tempat kerja saya pon ada yg buat..saya je tak join

    ReplyDelete
  11. salams nori,

    blh gang dengan akak....suka main kutu...:)

    ReplyDelete
  12. main jugak.. sampai 3 nama... hahaha...

    ReplyDelete
  13. best main kutu ni.. ingat masa dulu2 join main kutu duit tu hasilnya dapat beli phone 3310... hahhahahha....

    ReplyDelete
  14. kat sekolah dulu pun rajin gak dok main. hehe

    ReplyDelete
  15. hihi..lya main jugak.. se ofis main, termask geng lelaki..

    ReplyDelete
  16. alamak saya xpernah tahu benda ni hehe

    ReplyDelete
  17. seronok main kutu ni..kat opis sis pun kita orang ada group kutu :-)

    ReplyDelete
  18. dah lama ada benda ni sebenarnya
    dulu join juga, sekarang malas =)

    ReplyDelete
  19. hehehe.. saya pernah main duit kutu ni dl. tapi skang x dah... nenek pun ada main lagi. hehehe..

    ehem ehem, lawa la gambar orang dalam dp kat owner sidebar tu :P

    ReplyDelete
  20. Dulu pernah main kutu dengan arwah mak dankawan-kawan dia, dapat nombor hampir last nombor 22, bermaksud 22 bulan kena tunggu huhu

    ReplyDelete
  21. SA pernah main kutu duit...2 tahun lepas kot...lepas tu xde main dah...kutu barang pun xde main dah...

    ReplyDelete
  22. sy setiap tahun main kutu..tp tahun ni stop dah.....

    ReplyDelete
  23. La kutu yag nie rupanya....masa terima duit best, tapi kalau nak tunggu giliran tu yang jenuh.Kena lagi ada member yang tak bayar

    ReplyDelete
  24. Selalu tengok makcik2 kt kampung main. Dulu waktu kecik, selalu kutip balik kertas tu lambung sendiri, main dgn adik2. Hehe

    ReplyDelete
  25. Selalu tengok makcik2 kt kampung main. Dulu waktu kecik, selalu kutip balik kertas tu lambung sendiri, main dgn adik2. Hehe

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.