Berhati-hati Dengan Si Penipu Online

Harini kawan cheq dah mengamuk-gamuk dalam facebook gara-gara ada seorang hamba Allah tu dah ciplak gambar dia untuk bukak akaun facebook yang lain. Yang paling sakit hatinya, akaun facebook tu digunakan untuk berniaga. Bukan setakat gambar kawan cheq sorang ja, habis gambar satu keluarga si hamba Allah ni ciplak. Apa motifnya...??? Sah-sah la nak menipu.

Ok, gambar yang dia ciplak tu plak, gambar kawan cheq memakai uniform. Mungkin dengan gambar ni, pada firasatnya ramai yang akan percaya dan akan berurusan jual beli dengan hamba Allah ni kut. Tak tahulah samada dah ada orang kena tipu dengan hamba Allah ni. 

Kawan cheq dah buat repot. Mana-mana kawan-kawan semua atau sedara-mara yang dh kena tipu dengan hamba Allah ni diminta buat laporan polis di balai polis yang berdekatan. Orang macam ni tak boleh dibiarkan, semakin berani diaorang ni. Facebook hamba Allah ni pun dah deactive kan dah... dah mula takut orang cari dia la tu. Bak kata pepatah, berani buat berani la tanggung.

pakai uniform polis tapi kerja kat KKM.
Belum habis belajar lagi nak menipu ni.

Ni la laporan polis yang kawan cheq buat. Akaun
facebook  dan barang yang dijual tu.


31 comments:

  1. adiosss. bahayaa betul zaman skrang. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena lebih berhati-hati tapi tu lar senang lagi beli online.

      Delete
  2. Ya Allah takutnya..akaun fb kita disalah gunakan oleh org lain. Sat td pun ada isu ni dikupaskan dlm nona.

    Kesian kt kwn mama. Smg kita semua terhindar la dr dianaiya oleh penjual mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamba Allah ni ambil gambar ja, nama tu empunya penipu tu...tak tahu la betul ke tidak nama tu.

      Delete
  3. pelik betul. kenapa nak kena guna gambaq orang lain..

    ReplyDelete
  4. macam2 cara orang menipu ni kan..kena hati-hati ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akal diaorang ni panjang tapi sayang disalahgunakan..

      Delete
  5. bahaya betul zmn skrg ni..semuanya sbb duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, nak senang dapat duit. Kesian orang yang tipu.

      Delete
  6. masha ALLAH, boleh pula semua dicopy nya -.-

    nasib baik dah buat laporan. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik kawan akak ni glamor, jadi orang pelik tengok dia berniaga...terus lapor kat dia dan buat repot.

      Delete
  7. as salam mama,
    tak sangka ada juga orang tergamak buat lagu tu..
    apa dia ingat boleh selamat dunia akhirat?
    astaghfirullahalazim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah...
      nak senang cepat la katakan..

      Delete
  8. seram pula dengar benda gini pepagi
    tak pasal-pasal empunya diri jadi mangsa
    jahat betul manusia yang buat benda gini kan
    harap dia segera dibawa kemuka pengadilan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah duk kumpul bukti nak heret dia pergi mahkamah...
      ada gak dia menipu sewa rumah, deposit dah ambil..rumah takdak

      Delete
  9. bahaya kan?? org slh guna muka kita...dh tu nanti muka kita yg busuk org duk maki2..pdhl kita xtahu ape pn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasal...
      teknologi canggih dah disalahguna..

      Delete
  10. ish ish ape lahh, dah takde keje laen erkk

    ReplyDelete
  11. mcm2 laa dieorang ni. seram pulek. dahnya kite suka shoping online ><

    ReplyDelete
  12. kesiannya..macam2 lah sekarang..bahaya betol..takot..

    ReplyDelete
  13. Memang tak boleh dibiarkan nanti kalau dia buat jahat confirm kita yang kena.. Bahaya tul

    ReplyDelete
  14. itu yg takut kalau upload gmbr kt internet. takut org salah guna. bahaya betul

    ReplyDelete
  15. Ya Allah. Ramai dah yg suka2 hati curi gambar orang untuk menipu.

    ReplyDelete
  16. Ish bahaye bahaye... tu kalau nk letak gamba pape pon kene hati2 kan.. org skg panjng je akal bab menipu.tp bab memikir jadi pendek bakpo

    ReplyDelete
  17. mereka ini merosakkan imej peniaga lain yang jujur

    ReplyDelete
  18. Ni la yng risau skrng nikn bila orng perguna gmbr kita..

    ReplyDelete
  19. kalau berlaku benda camtu terus jak laporkan kepada pihak bekuasa

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.