Oktober 10 Days Challenge by Siti Yang Menaip : Day 2

Day 2 : 10 Favourite Phone Application.

10 perkara ini mesti ada dalam phone cheq. Walaupun ada yang jarang-jarang guna, tapi nak jugak kena menyemak dalam phone cheq.


1. Kamera
Kalau beli phone, mesti nak kamera yang mega pixselnya besar. Tujuannya nak rakam detik-detik kegembiraan, kedukaan dan macam-macam lagi. Nak gambar yang jelas dan terang.


2. Whatsap
Sekarang ni semua arahan dalam whatsap. Memang semua kena ada whatsap.


3. Google
Untuk buat research dan cari sesuatu.


4. Blog
Untuk senang update dan baca blog-blog blogger lain.


5. Kalendar
Lebih kurang dah jadi macam diari. Segala tugasan, perjumpaan, meeting, bendera jepun, besday adik-beradik semuanya tercatat dalam ni.


6. Google Maps
Kalau kena mesyuarat luar dari Kota Bharu, dan malas nak suruh driver hantar, inilah petunjuk jalannya. Tak pernah sesat lagi guna benda alah ni.


7. Instagram
Koleksi-koleksi gambar kami sekeluarga. Cheq lebih gemar beli online melalui seller.di instagram.


8. You tube
Cheq memang jarang tengok you tube. Selalunya anak-anak yang tengok. Tapi sekali-sekala layan jugak.


9. Facebook
Mengetahui aktiviti kawan-kawan.


10. Games puzzle
Ni kalau cheq dah terlampau boring. Cheq suka layan games jigsaw puzzle ni. Mencabar kalau ada beribu kepingan.

24 comments:

  1. Jigsaw puzzle best jg kan kalo layan time boring^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak-anak saya pun suka puzzle jugak.
      boleh mencabar minda main ni.

      Delete
  2. sumer tu pon feveret saya jugak haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni kebanyakkannya memang ada application yang cangih-canggih dalam phone

      Delete
  3. yeay kite dah download jigsaw tiru akak :DD

    ReplyDelete
  4. nak join jugak, tapi belum terjoin lagi. hehe

    ReplyDelete
  5. semua 9 apps yg mama guna pn sy guna jgk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang last sekali tu tak guna yerrrr...
      hehehe..games puzzle

      Delete
  6. Kebanyakan IM pun guna. Tapi IM masih bercandy crush. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah putus harapan dengan candy crush...
      hihihi

      Delete
  7. kalau akak kena ada linecamera sebab nak edit gambar dan poster :). Menarik entry ni. Nak cuba buat jugak!

    ReplyDelete
  8. hihi yes sekarang ni semua wajib ada wasap. and arahan ke info ke semua thru wasap sokmo. kalau tak ada memang kekadang rasa ketinggalan. and games dalam henpon CT pun yang simple saja. puzzle pun ada jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, whatsap penting...
      kadang-kadang malam akak akan offkan internet..
      ada mesej masuk, orang sana dah pikir kita dah terima pn..
      itu yg payahnya.

      Delete
  9. Uihh layan game jugak mama ni ye.. hehehehh ade meh la wasap2 mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. time bosan, selalunya dalam meeting..
      hehehe..
      nanti akak emailkan no phone

      Delete
  10. kalendar jrg sgt lah nak bukak, melaenkan lupe hari ape, haha
    fb tak suka online kt fon..
    puzzle takdok.
    yg laen sume peberet~

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni wajb tulis diari yang jabatan punya, kadang-kadang tak sempat nak tulis..
      tu yang akak akan bookmarkkan dlm kalendar phone dulu..
      nanti refer balik.

      Delete
  11. Replies
    1. sebenarnya dalam phone akak ni ada banyak games..
      untuk anak-anak

      Delete
  12. my calendar tu saya pun ada.. hehehe...

    saya x reti pakai google maps. saya pakai waze je.. hee ^^,

    ReplyDelete
  13. Apps ni pun ada kt phone sy juga.. Apps yng pnting ni..

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.