Syukur

Ini kisah pagi tadi punya. Selesai hantar si kakak dinah ke sekolah dan baby damia ke taska, cheq pun patah balik nak ke ofis. Nak ke ofis cheq ni, kena tempuh satu trafic light yang menyala lampunya cukup lama. Kalau kena lampu merah, memang berjanggut la nak tunggu lampu hijau balik. Dah berapa kali, cheq balik pinjam shaver cik husband cheq untuk cukur janggut...hehehe

Dari jauh, sayup ja nampak lampu merah. Tunggu tak lama, lampu hijau menyala. Baru gerak masuk gear dua, ada keta dari depan bagi signal nak masuk simpang. Cheq pun baik hati, berhentikan kereta kancil turbo cheq ni bagi laluan kat dia. Rupa-rupanya bukan sebijik kereta tapi dekat 20 bijik jugak la, semuanya amik jalan shortcut. Cheq dah merungut-rungut. Kalau lampu merah balik ni, kompom sampai lewat nak masuk meeting.

Sampai la lampu merah balik, barulah kereta-kereta tadi abis melintas. Kereta-kereta yang beratur belakang cheq dah main-main hon...marah la tu !!!! Cheq pun marah jugak, merungut-rungut. Pada awalnya niat nak buat baik, tak pasai-pasai dapat dosa. Pagi-pagi dah marah.

Pastu teruskan perjalanan, nampak pulak kereta slow. Ada eksiden, bertambah lambat la nak sampai opis. Rupa-rupanya yang terlibat dengan eksiden tu, kereta yang betul-betul beratur depan kereta cheq masa kat trafic light tadi. Kalau cheq lepas trafic light tadi, kemungkinan cheq pun terlibat dalam eksiden tu. Sederet kereta berlanggar. Maklum la dengan hujan, kereta pakat berlumba-lumba nak cepat.


Itu lah, kalau buat baik akan dibalas baik jugak. (masuk bakul angkat sendiri) Walaupun merungut, marah-marah. Syukur alhamdulillah dapat sampai ke ofis dengan selamat. Yang penting bos cheq pun sampai lewat gara-gara eksiden tu. Selamattt...

19 comments:

  1. Syukur la mama sampai ofis dengan selamat..Betul tu niat yang baik akan dapat balasan yang baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhdulillah, rupa-rupanya ada hikmahnya.

      Delete
  2. perancangan Allah taala kan...?? selalu kejadian tak terjangka depan mata.... alhamdulillah, mamafar tak apa2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang kita selalu mengeluh apa yang berlaku depan kita tapi tak tahu manfaatnya di masa depan.

      Delete
  3. alhmdulillah jugk kan..kekdng apa yg brlaku wlaupun sikit ada hikmahnyer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun perit pada awalnya, dapat manis diakhirnya...cewahhh

      Delete
  4. Salam..
    Membalas kunjungan...:)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah.. kadang2 nih benda yg kita xsuka 2lah benda baik sebenarnya buat kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semuanya perancangan Allah baik-baik belaka.

      Delete
  6. anda di tag... jom join http://ahlammiera.blogspot.com/2014/10/paris-souvenirs-giveaway.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis sudi tag saya. Terlambat sikit ja, saya dah join.

      Delete
  7. Alhamdulillah perancangan Allah yg terbaik...

    ReplyDelete
  8. Alhamdullilah, allah jaga akk~ ^^

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah takde pape. Dah shave janggut blom tuk rini? Hehe

    ReplyDelete
  10. setiap yg berlaku ada hikmah di sebaliknya..Allah lebih tahu....x rugi buat baik kerana Allah lebih mengetahui :-)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah kak.. ade hikmah walaupun kena hon ngan org belakang kan~

    ReplyDelete

Sudilah kiranya bagi komen di sini.
Gunakanlah ayat yang menunjukkan anda seorang yang berbudi bahasa.
Terima kasih daun keladi,
Kalau.boleh singgah lah lagi.